I v nemocnicích-akciovkách zřejmě budou platy růst. Ne všude už vědí o kolik

V nemocnicích by měly příští rok růst mzdy. Úhradová vyhláška přidá na zdravotní služby deset miliard korun. Nemocnice tak dostanou peníze na navýšení platů i kompenzaci zrušených poplatků. Zatímco u zařízení zřizovaných ministerstvem zdravotnictví se navýší platy povinně o pět procent, ostatní nemocnice to respektovat nemusejí. Český rozhlas zjišťoval, jak to bude v nemocnicích v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně | Foto: Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Platy se o pět procent zvednou v obou brněnských městských nemocnicích. Fakultní nemocnice Brno s tím prý už počítá automaticky, potvrdila její mluvčí Anna Mrázová.

„V případě, že znění úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví bude takové, se kterým jsme byli seznámeni, pak pětiprocentní navýšení platů našich zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno zvládne. Bude to představovat zhruba náklady ve výši sto milionů korun. Celkový rozpočet naší nemocnice je necelých šest miliard,“ řekla Mrázová.

Kraj doporučuje aspoň tři procenta

Také krajské nemocnice zvýší platy o navrhovaných pět procent. Bude se to týkat všech sedmi krajských zařízení.

Trochu jiné je to ve Zlínském kraji. Nemocnice sice patří kraji, ale jsou akciovými společnostmi a rozhodnutí na ně přímý dopad nemá.

Náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPO) sice doporučil všem čtyřem krajským nemocnicím, aby tarifní platy zvedly minimálně o tři procenta, ale konečný verdikt nechává na představenstvech nemocnic ve Zlíně, Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně.

„Nemocnice, která spočítá, že na to má, tak může navýšit tarify až o pět procent. A nemocnice, která je na tom hůř, tak může třeba rozhodnout maximum ty tři procenta. Ale to doporučení z našeho kraje, jak přes dozorčí rady, tak valné hromady je skutečně, aby k určitému navýšení došlo,“ řekl Nečas.

V některých nemocnicích ve Zlínském kraji ještě stále není rozhodnuto. Ve Vsetíně prý chtějí zvýšit platy, ale přemýšlejí, na jak razantní skok mají. A totéž platí i o zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati.

V Kroměříži začnou jednat o platech s odbory až v lednu, přičemž jako nejpravděpodobnější varianta se jeví zvýšení mezd o tři procenta, což by nakonec mohlo platit i pro Vsetín a Zlín.

Přilepšení pro desetitisíce lidí

Pouze v Uherském Hradišti už mají jasno. Pět procent, jako jediní v kraji, svým zaměstnancům přidají, slíbil ředitel nemocnice Petr Sládek.

„Pětiprocentní přidání, ta hodnota, kterou bychom museli mít, je cca dvacet milionů. Pokud ty prostředky do nemocnice přitečou navíc, tak samozřejmě lidská síla a ten potenciál je to nejdůležitější, co nemocnice má. Takže jsem jednoznačně přesvědčen, že zaměstnanci by to dostat měli,“ řekl Sládek.

Ve Zlínském kraji působí i soukromá nemocnice ve Valašském Meziříčí, ta také zřejmě platy zvedne, ale o kolik procent, to bude zřejmé asi až v lednu.

Počet lidí, kterých se zvyšování mezd dotkne, půjde do desetitisíců. Třeba Fakultní nemocnice Brno je s více než pěti tisíci zaměstnanci největším zaměstnavatelem sídlícím a působícím ve městě, byť část lidí působí v nezdravotnických profesích. A dominantní pozici má i mnoho okresních nemocnic.

Pavel Sedláček, Zuzana Plíšková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme