Iniciativa zachraňuje ošklivou zeleninu. Pražané ochutnají 'křivé polévky'

Zahnutá mrkev, příliš žlutý květák a brambory nepravidelného tvaru. Tuny nedokonalé zeleniny se v Česku každoročně vyhodí, protože ji supermarkety odmítají prodávat. Celosvětově se podle zprávy Evropského parlamentu vyhazuje až třetina potravin. Plýtvání se v Česku postavila organizace Zachraň jídlo. Z 350 kilo nedokonalé zeleniny připraví lidem 'křivé polévky' – bramborovou, indickou a minestrone.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

U několika velkých stolů v pražském studiu Alta se dnes sešli dobrovolníci se škrabkami a nožíky. Přišli loupat a krájet nedokonalou zeleninu.

„Chtěla jsem se do toho zapojit. Je fajn, že lidé něco dělají s tím, kolik jídla se vyhazuje,“ říká dobrovolnice Ivana, která zrovna loupe stroužky česneku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iniciativa zachraňuje nedokonalou zeleninu. Pražané mohou ochutnat 'křivé polévky'. U příprav byla redaktorka Evelyna Kulíšková

Iniciativa Zachraň jídlo sebrala dvě tuny zeleniny z polí, kde zůstala kvůli nedokonalému vzhledu.

„Máme tady malé cibule, malé česneky, různě zakřivené menší nebo větší mrkve, než bývá standard,“ ukazuje koordinátorka Kateřina Písačková.

Na 2000 porcí polévky a balíčky se zachráněnou zeleninou budou dobrovolníci nabízet v sobotu kolem poledne na piazzetě Národního divadla.

„Chceme ukázat, že zelenina, ze které to bude uvařeno, je stejně dobrá jako ta zelenina perfektní. Zároveň chceme ukázat zástupcům obchodních řetězců, že přijde 2000 lidí, kteří ani nepoznají rozdíl,“ vysvětluje cíl projektu mluvčí iniciativy Zachraň jídlo Adam Podhola.

Organizátoři se inspirovali u britské organizace Feedback, která proti přísným estetickým normám supermarketů bojuje už několik let.

Dobrovolníci krájeli zeleninu v pražském studiu Alta | Foto: Zachraň jídlo

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme