Inspekce prověří údajnou šikanu učitelky na střední škole v Malešicích

Česká školní inspekce v úterý začne s kontrolou kvůli možné šikaně na Střední průmyslové škole v pražských Malešicích. Důvodem je úmrtí tamní učitelky, na němž se údajně podepsaly psychické i fyzické útoky několika studentů. Vedení školy to odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná školní třída

Prázdná školní třída | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Podle deníku Blesk pětapadesátiletou ženu utýrala zřejmě trojice studentů. Na učitelku prý řadu týdnů útočili, omezovali ji a ponižovali. Do médií se dostaly videozáznamy, na kterých studenti učitelku ponižují a, hrozí jí pěstí a taky ji prý zamknuli ve třídě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Andrys ze školní inspekce popsal, jak bude inspekce postupovat v případu údajné šikany učitelky studenty SOŠ průmyslové v Malešicích

Vedení školy souvislost úmrtí ženy se šikanou odmítá a tvrdí, že na vině byly její zdravotní problémy. Případ už přesto řeší policie a zabývat se jím bude i Česká školní inspekce.

„Je naprosto nepřijatelné, aby se cokoli takového v českých školách tolerovalo. Budeme se zaměřovat na školní klima, na vztahy mezi žáky, učiteli a vedením a samozřejmě i na to, jakým způsobem škola řeší problematiku šikany,“ potvrdil Českému rozhlasu náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys s tím, že dosud inspekce z této školy žádnou stížnost na šikanu neobdržela.

Excesy by prý měla řešit konkrétní škola

„K šikaně nebo vyloženě k excesům se zpravidla dostaneme ve chvíli, kdy nám o tom někdo řekne, což se děje jenom tehdy, když je třeba někdo z účastníků nespokojený s tím, jak to vyřešila škola,“ řekl Andrys. Podle něj je to dobře, protože podobné problémy by měly být primárně řešeny na úrovni školy.

Inspekce se bude kromě tohoto případu zajímat také o celkové nastavení preventivních mechanismů ve škole. „Budeme mluvit s žáky, učiteli, budeme se snažit říct, jestli škola dělala v minulosti všechno proto, aby se něco podobného nestalo,“ dodal náměstek ústředního inspektora Ondřej Andrys.

Zástupkyně ředitele školy Tatjana Kubíková pro ČTK uvedla, že policie se zabývá šikanou na základě videozáznamů, které se ale k vedení školy nedostaly.

Informace o šikaně škola nicméně podle Kubíkové měla, a to od poloviny ledna. Žáci jí pak poskytli videozáznamy zachycující „nepřípustné jednání jiných žáků“. Vedení to prošetřilo, viníky podmíněně vyloučilo ze školy a udělilo jim trojku z chování.

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme