Jak bude vypadat centrum Bořislavka na Evropské v Dejvicích není jasné. Investor nabízí dvě řešení

Projekt Bořislavka Centrum nad novou stanicí metra A vyvolává diskuse mezi místními obyvateli a také na radnici Prahy 6. Současný investor, firma KKCG Real Estate, pozemky koupil v roce 2012. Má dvě verze, jak by nová stavba mohla vypadat. Jestli čtyři několikapatrové budovy postaví, zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace; Bořislavka Centrum - tzv. čtyři krystaly

Vizualizace; Bořislavka Centrum - tzv. čtyři krystaly | Foto: KKCG Real Estate

O zastavění Bořislavky se poprvé začalo uvažovat už v roce 1991. Na jedné straně Evropské třídy stojí vily, na té druhé má být prosklený obchodně-administrativní komplex.

Vystřídalo se tam několik majitelů a na poslední verzi projektu už vydalo bývalé vedení radnice Prahy 6 stavební povolení.

Realizovat by se podle zástupkyně starosty a radní pro územní rozvoj Prahy 6 Evy Smutné z TOP 09 mohl okamžitě. „Schválený projekt svojí hmotou lépe zapadá do území a svojí umírněností respektuje charakter městské části,“ uvedla radní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude vypadat centrum Bořislavka na Evropské v Dejvicích, zatím není jasné. Investor nabízí dvě řešení

Společnost KKCG Real Estate pozemky i se schváleným projektem koupila před třemi lety. Navrhla ale novou verzi stavby. Podle mluvčí společnosti Dany Dvořákové je lepší než ta původní.

„Přinesli jsme řešení čtyř krystalů, což jsou přírodní prvky zapuštěné do krajiny - proti dvěma velkým monolitním blokům, což je to původní řešení,“ popisuje mluvčí.

Podle radní Smutné sice nová verze nabízí více parkovacích míst a v okolí budovy plánuje travnatou plochu. Problémem ale zůstává podoba stavby, tzv. čtyři krystaly jsou moc vysoké.

„V současné době stále jednáme o jejich změně v oblasti výšky a hmoty či o jejich otevření v horních částech pro veřejnost," dodává Smutná.

Obyvatelé Prahy 6 bojují proti stavbě budov peticí

Právě výška budov se nelíbí ani místním občanům, proto od konce loňského roku podepisují petici. Podpisů na ní podle jedné z organizátorů Jany Štumpové Konicarové přibývá. „Mělo by tam být okolo 1500 podpisů, částečně na elektronické petici, částečně na papírové verzi,“ říká.

Organizátoři petice se tento týden znovu sešli se zastupiteli Prahy 6.

Bořislavka Centrum - srovnání projektů | Foto: KKCG Real Estate

„Sami přislíbili, že budou s developerem jednat dál a pokusí se vyvolat jednání v rámci Prahy 6,“ dodává Jana Štumpová Konicarová.

Společnost KKCG Real Estate je se současnou verzí spokojena. Podle Dvořákové se dalším jednáním s radnicí nebrání. „Ve finále budou občané Prahy 6 z krystalů mnohem víc těžit. Věříme, že pozvedneme celou tuto část Prahy.“

To, jak bude nové centrum Bořislavka vypadat, zatím stále není jasné. Investor by ale chtěl začít stavět do konce letošního roku.

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme