'Jako šafránu' zde neplatí. Tisíce květů vzácné rostliny rozkvetly na Vsetínsku

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly nyní na loukách a zahradách v okolí Lačnova na Vsetínsku. Lokalit je 18, k největším patří například louka za školou nebo na Sucháčkových pasekách, tam bývá až 20 tisíc nebo 30 tisíc květů, řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loni na jednom metru čtverečním napočítali 247 květů.

Loni na jednom metru čtverečním napočítali 247 květů. | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

Chráněná rostlina, která bývá poslem jara, letos vykvetla o několik dní později než v dřívějších letech. "Záleží to vždy na sněhu, a jak je promrzlá zem. Teď potřebují hodně sluníčka, aby pořádně rozkvetly," uvedl Orálek. Rostlina kvete asi deset dní, záleží také na vlhkosti.

Na "koberce" květin se každoročně jezdí dívat spousta lidí,šafránylákají také fotografy. "Přístup lidí se lepší, ale pořád se najdou takoví, kteří po nich kvůli dobré fotce šlapou. Místní si alešafránu moc považují, je to taková jejich chlouba," uvedl Orálek. Podle něj jsou ale i lidé, kteří zkoušelišafrán ukrást, aby si jej zasadili na jiném místě. "Málokde se však ujme, naštěstí taková hromadná poškození už nejsou," uvedl ochránce.

Šafránům se daří na loukách, které jsou jednou nebo dvakrát ročně pokoseny nebo jsou spásány. "Kdyby to byla neudržovaná louka, tak by teďšafránmezi suchou trávou neprorazil. Nesnese také hnojení," uvedl Orálek. Na některých místech sešafrán mírně rozrůstá. "Loni jsme to v jedné lokalitě počítali a na jednom metru čtverečním bylo 247 květů. Bylo to v místě, kde byly blízko včely," řekl Orálek.

03831544.jpeg
Chráněná rostlina letos vykvetla o několik dní později než v dřívějších letech.

Nejvýše položeným místem jsou Vařákovy paseky ve výšce 700 metrů nad mořem, které byly za druhé světové války vypáleny. "Zůstaly tam čtyři rostliny, 20 let jsme tu lokalitu udržovali a nyní je tam přes tisíc rostlin," uvedl Orálek.

Šafrán bělokvětý se vyskytuje na osmi místech v zemi, okolí Lačnova je však nejvýznamnější lokalitou.Šafránnení původní rostlinou, pravděpodobně se do Lačnova dostal z alpské oblasti v době napoleonských válek s krmivem pro koně či na vozech formanů. Rozmnožuje se snadno semeny, která se sem dostala právě se senem z alpských luk. V regionu roste takéšafránkarpatský, který kvete o něco později, vyskytuje se v Zubří a na Kohútce, hojnější je podle Orálka na Slovensku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme