Jedna z nejzadluženějších obcí v Česku - Lipnice nad Sázavou - se dostává z dluhové pasti

Pořídit kotelnu do školy většinou není problém. Ne tak v zadlužené Lipnici nad Sázavou na Vysočině. Do obrovské dluhové pasti obec zřejmě dostal její bývalý starosta, který za to stojí před soudem. Jeho nástupcům se po čtyřech letech nakonec podařilo najít cestu ven. Jako první to poznají děti, kterým bude ve třídách konečně teplo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lipnice nad Sázavou

Lipnice nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„My se tady modlíme celou zimu, aby nám to nekleklo, protože celý ten systém je na hranici funkčnosti. Takže to považujeme za velice potřebné, udělat to ještě v letošním roce,“ říká nezávislý místostarosta a kastelán lipnického hradu Marek Hanzlík.

Zatímco v některých třídách je teplo, v jiných by to chtělo přitopit. „Ano, je to tak. Někde je teplota v normě, v jiných třídách je chladněji. I revizní technici, kteří sem docházejí na kontroly, nás upozorňovali, že životnost kotlů je pryč,“ prozrazuje ředitelka školy Marie Opršálová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dluzích obce Lipnice nad Sázavou natáčela redaktorka Hana Mikulincová

Prastaré kotle na uhlí na členitou budovu se základní, mateřskou i uměleckou školou, družinou a jídelnou už nestačí a navíc vyjdou hodně draho.

„A protože obec jako zřizovatel hradí škole náklady, tak pro nás může být koneckonců i 100 až 200tisícová úspora za sezonu dost významná,“ vysvětluje Hanzlík.

Starý kotel na uhlí | Foto: Hana Mikulincová

Nový kotel na plyn, uhlí nebo štěpku ale není pro Lipnici vůbec jednoduché pořídit. Cestu hledala zadlužená obec čtyři roky. V nich se jí podařilo dosáhnout u státu sražení 26milionových škod způsobených porušováním dotačních pravidel na polovinu.

„Celkové škody po odpuštění daňových odvodů jsou ve výši zhruba 13 milionů korun. Podařilo se nám s finančním úřadem sestavit splátkový kalendář,“ říká místostarosta.

Lipnice nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

Díky němu půjčila obci banka. „To znamená, že my dnes už nejsme dlužníkem státu, ale pro obec to znamená, že až do roku 2027 bude nutno každým rokem najít milion a půl v rozpočtu na splátku úvěru, který si teď musíme otevřít,“ uvádí Hanzlík.

Obec s 650 obyvateli dostane na rok 10 milionů. Za provoz školy, svoz odpadů a další zaplatí osm. Další 1,5 milionu půjde na splátku dluhu. A zbývá půl milionu na rok. Lipnice už ale není dlužník státu, takže na potřebný kotel pro děti do školy nebo na výměnu dosluhujícího traktoru a novou kanalizaci si už zase může půjčit.

Lipnice nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme