Jeseník chce postavit lanovku do lázní. Plán vyvolal rozporuplné reakce

Jeseník má odvážný plán. Chce postavit kabinkovou lanovku do lázní. Vidí v ní lákadlo pro turisty. Řada lidí ale záměr kritizuje. Jednotný názor nemají ani v samotných lázních. Podle některých je lanovka v naprostém rozporu s odkazem Priessnitze, který tu v roce 1822 založil první vodoléčebný ústav na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lázně Jeseník

Lázně Jeseník | Foto: Aleš Spurný

Magda Kozáková žije v Jeseníku skoro půl století. Ve svých 68 letech je stále velmi aktivní - přivydělává si, miluje turistiku, sportuje. Do Priessnitzových lázní chodí pravidelně, hlavně načerpat energii.

A lanovku, tu odmítá. „Je to šílený nápad a mám pocit, že to i tu energii naruší,“ říká. Připomíná, že lanovka bude mít nějaký příjezd, odjezd. „Naruší to atmosféru lázní i přírodu. Absolutně s tím nesouhlasím,“ doplňuje Kozáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký názor panuje v Jeseníku na možnou stavbu lanovky do lázní, zjišťovala redaktorka Andrea Švubová

S plánem postavit do lázní kabinkovou lanovku přišlo nové vedení města. Starosta Jeseníku Adam Kalous z hnutí ANO v ní vidí velké lákadlo pro turisty, lázeňské hosty i místní.

„Lázeňští hosté, tady jsou ubytovaní, a málokdo z nich jede do města. Nebude to jenom to, že lidé z města pojedou do lázní, ale i lázeňští hosté, kteří jsou v lázních ubytovaní, do města sjedou,“ myslí si.

Priessnitzův odkaz

Vedoucí lázeňský lékař Jaroslav Novotný je ale jiného názoru. Lanovka podle něj zcela popírá odkaz zakladatele lázní Vincenze Priessnitze.

„Většina klientů opravdu chce chodit pěšky, nepotřebují se vozit lanovkou. A vlastně i v rámci Priessnitzova kréda – pohyb, pokud možno kdykoli, ne sednout si na lanovku a vyvézt se, ale hýbat se, to je to nejdůležitější,“ připomíná Novotný.

Ředitel lázní Roman Provazník naopak plán města podporuje. „Pokud by se postavila, tak by to mohlo znamenat určitý přínos pro lázně. Tohle by mohlo, i když pouze z části, pomoci tomu, aby se sem mohli lidé dostávat jinak než pouze autem,“ dodává.

Lanovka už je dokonce zakreslená v územním plánu města. Její stavba by mohla stát odhadem 60 milionů korun. Hodně by záleželo na technickém řešení.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme