Jeseník může přijít o pohřební službu. Kvůli neetickému zacházení se zesnulými

Jesenické technické služby pravděpodobně přijdou o licenci na provoz pohřební služby. Jejich hrobníci podle živnostenského úřadu porušovali zákon a závažná pochybení už stála místo i bývalého šéfa provozu. Společnost se ale proti rozhodnutí úřadu odvolala a vymyslela i záložní plán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb, hřbitov (ilustrační foto)

Pohřeb, hřbitov (ilustrační foto) | Foto: Milena M. Marešová | Zdroj: Český rozhlas

Předseda představenstva technických služeb a zároveň zastupitel města za hnutí ANO Roman Kalous připouští, že společnost nechtěla nic podcenit, a tak si celou situaci pojistila.

„Chceme jít cestou dceřiné společnosti technických služeb. Je to schůdná varianta. Budeme se snažit, ale byly služby plynule zachovány,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeseničtí hrobníci podle živnostenského úřadu porušovali zákon, můžou teď kvůli tomu přijít i o licenci

Největší výtkou živnostenského úřadu bylo pochybení při převozu zesnulých ke kremaci a také při ukládání těl. To se ale teď podle ředitele technických služeb Jaroslava Ryčla pravidelně kontroluje.

„Dochází k přesné evidenci, ke kontrole mrazících a chladících zařízení. Každý z boxů má vlastní ukazatel teploty, který je pravidelně kalibrován, a jsou prováděny kontrolní záznamy do evidence. Takže jsme si naprosto jistí, že vše funguje v souladu se zákonem,“ uvedl ředitel.

Nápravu zařídily technické služby i při převozu zesnulých. „Už někdy z kraje letošního roku byl vydán jednoznačný zákaz převozu více než dvou rakví v jednom autě,“ doplnil zastupitel Kalous.

Polovina kontrolovaných pohřebních služeb podle ČOI porušila zákon

Číst článek

O odvolání technických služeb bude rozhodovat krajský úřad, výsledek bude už za několik týdnů.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme