Jihočeskému kraji hrozí kůrovcová kalamita. Stromy oslabila mírná zima, sucho i šiškový rok

Jihočeský kraj, Českou republiku i celou střední Evropu ohrožuje kůrovcová kalamita. Například na Dačicku už někteří lesníci zastavili plánovanou těžbu a zpracovávají jenom napadené stromy. Pokud to nestihnou a bude teplá zima, na jaře by lýkožrout mohl zničit tisíce stromů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Dačicku někteří lesníci ukončili plánovanou těžbu a zpracovávají jenom stromy napadené kůrovcem

Na Dačicku někteří lesníci ukončili plánovanou těžbu a zpracovávají jenom stromy napadené kůrovcem | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Z celé řady lesů na Dačicku se v těchto dnech ozývá burácení motorových pil. Lesníci totiž odstraňují stromy napadené kůrovcem.

Kůru jednoho stromu na ukázku loupe Jaroslav Mátl z odboru životního prostředí městského úřadu v Dačicích.

„Je tam. Jakmile je už černý, je krátce před výletem. Když je velké teplo, nejvíce trpí okraje porostů. Stromy uvnitř lesa jsou schované,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kůrovcové kalamitě na Dačicku natáčela Lucie Hochmanová

Zdravý smrk se ubrání náletu až pěti tisíc brouků. Pokud je ale oslabený, jsou pro něj nebezpečné i tři tisíce.

„Byla velice mírná zima, ve které kůrovec přežil. Přezimovalo ho o mnoho větší množství než v běžném roce. Potom následovalo extrémní sucho. Dalším faktorem je, že je šiškový rok. Strom dává veškerou energii do rozmnožování a nemá pak sílu bránit se kůrovci,“ uvádí Jiří Müller, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Dačicích.

„Suchý oloupaný strom, který byl napaden kůrovcem, už neohrožuje okolí. Kůrovec je pryč. Přelétá do bezprostředního okolí. Proto je nutné vykácet stromy v nejbližším okolí,“ vysvětluje Mátl, proč lesníci nechávají mnohé suché stromy stát, a naopak kácejí stromy okolo nich.

Jenom na Dačicku by letos majitelé lesů měli zpracovat až 30 tisíc metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme