Jsou profese, kde se práce přerušit nedá ani o Vánocích

Zdaleka ne všichni lidé stráví Štědrý večer doma u stromečku se svojí rodinou. Nedovolí jim to jejich práce. U některých profesí je to jasné. Záchranáři, policisté nebo hasiči zkrátka do služby musí. Povolání, u kterých svátek automaticky neznamená volno, je ale mnohem víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dispečink tísňového volání

Dispečink tísňového volání | Foto: ÚSZS MSK

„My trávíme Štědrý den pravidelně už čtyři roky v dětském domově. Celá rodina, můj muž a dvě dcery, chodíme do dětského domova,“ říká ředitelka dětského domova v Ivančicích na Brněnsku Marta Špalková.

„Všechny děti - máme jich v dětském domově dvanáct - si bereme na vycházku, projdeme se s nimi po městě, jdeme se podívat do kostela. Mezitím paní vychovatelky uvaří večeři, nachystají dárečky pod stromeček a ve čtyři se u nás už večeří.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdaleka ne všichni lidé stráví Štědrý večer doma u stromečku se svojí rodinou. S těmi, kteří zůstávají v práci, natáčela Vlasta Gajdošíková

Celá rodina Špalkových se tak snaží dětem vytvořit sváteční rodinnou atmosféru.

„Děti by měly cítit, že je má někdo rád, a že přestože bychom mohli trávit Vánoce doma, tak je trávíme s dětmi, protože je bereme jako naše děti, a ne jako děti z dětského domova,“ dodává Marta Špalková.

Ať je svátek nebo všední den, většinu z nás zajímá, jaké bude počasí. Proto jsou ve službě meteorologové. Jejich předpovědi ale potřebují hlavně dopravci, silničáři nebo vodohospodáři.

„Stromeček tady nemáme, ten si nezdobíme, protože na to není moc času. Občas si někdo donese cukroví, ale to spíš soukromě. Jinak se to asi neliší od jiných služeb,“ popisuje, jak vypadá štědrovečerní služba v brněnské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu Jitka Kučerová.

Spravedlivé střídání

Na službách o svátcích se s kolegy musí každý rok nějak domluvit: „Mimobrněnští kolegové odjíždějí na Vánoce rádi pryč, někdo zase raději odjíždí na Silvestra. Jinak se snažíme celkem spravedlivě každý rok střídat, aby vyšly ty ‚nejhorší‘ služby pokaždé na někoho jiného, abychom se vystřídali.“

Naopak řidiči autobusů, tramvají nebo vlaků, kteří jezdí v Integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje, mají systém služeb předem daný. Čas od času na každého z nich vyjde právě Štědrý den. Radost jim může dělat alespoň fakt, že na ně koordinátor dopravy myslí.

„Naši dispečeři posílají všem řidičům zprávu na palubní počítače o přání krásných svátků a klidném dokončení jednotlivých služeb, aby si následně svátky prožili v klidu a v pohodě,“ uvádí Jiří Horský, ředitel Kordisu.

A totéž si o Vánocích přejí i službu konající novináři.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme