Kateřinice na Vsetínsku jsou obcí pospolitou. Proto nesou titul Vesnice roku 2014

Česká republika zná svoji dvacátou Vesnici roku. Kateřinice na Vsetínsku porazily dalších dvanáct soupeřů, kteří zvítězili v krajských kolech. Cílem soutěže je ocenit aktivity obcí a jejich obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a společenský a spolkový život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřiničtí oslavili výhru různými způsoby

Kateřiničtí oslavili výhru různými způsoby | Foto: Pavel Sedláček

Kateřiničtí, kteří přijeli do Luhačovic na vyhlášení Vesnice roku fandit, naplnili dva autobusy. Vlajky vlály, fandění bylo jako na fotbale.

„V Kateřinicích se děje úžasná věc. Je to tak Bohem požehnaná dědina, že to jinak nemůžu říct,“ svěřil se bezprostředně po vítězství kateřinický evangelický farář Miroslav Jelínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlášení jubilejního titulu Vesnice roku 2014 přihlížel a radost kateřinických občanů zprostředkovává Pavel Sedláček

Duchovní přišel do obce, která má asi tisícovku obyvatel, před několika lety. Původem je Polák. Jeho teorii o důvodu vítězství sdíleli i další lidé. Kateřinice podle nich vyhrály, protože nabídly zásadní přidanou hodnotu – pospolitost a lidskost.

„Jsem přesvědčený o tom, že u nás občané nemyslí jenom na sebe, že pilně pracují, že jsou schopni se dát dohromady. Když je potřeba někomu pomoct, pomáhají jeden druhému. Respektive jeden druhého si váží,“ říká šťastný nezávislý starosta Kateřinic Vojtěch Zubíček.

Před dvěma sekundami se kateřiničtí dozvěděli, že jsou nejlepšíí | Foto: Pavel Sedláček

Projevů euforie z vítězství bylo v Luhačovicích nepočítaně. A všude najednou voněla slivovice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezávislý starosta Kateřinic Vojtěch Zubíček popisuje atmosféru ve Vesnici roku 2014

„Úspěch je už taková zlatá třešinka. Soutěž nám obecně hodně pomohla, protože se lidé zapojili, začali se setkávat a zamýšlet se nad tím, co se jim podařilo. Pak to společně prezentovali a táhli za jeden provaz,“ říká starosta.

Výhrou pro Kateřinice budou dva miliony korun. Něco zřejmě použijí na bezbariérové úpravy budov.

„Naším cílem je zpřístupnit veškeré důležité budovy v obci, ať už to je obecní úřad, škola, školka, kostel, obchody, chodníky, propojení cest pro handicapované, maminky s kočárky. Aby to byla bezbariérová obec,“ upřesnil Zubíček. Zbytek peněz rozdají svým čtrnácti spolkům.

Slavilo se i před luhačovickou kolonádou | Foto: Pavel Sedláček

Zvětšit mapu

Pavel Sedláček, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme