Klíčová silnice mezi Ostravou a Opavou se otevírá, lidé na ni čekali léta

Řidiči na Ostravsku se dnes odpoledne poprvé projedou po úplně nové silnici, která spojí Ostravu a Opavu. I když je to jen desetikilometrový úsek silnice první třídy, pro celý Moravskoslezský kraj má význam srovnatelný s dálnicí. Na propojení Ostravy se západní částí regionu se totiž čekalo mnoho let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opatovice nad Labem - doprava po obchvatu je vedena zatím v jednom pruhu pro každý směr

Opatovice nad Labem - doprava po obchvatu je vedena zatím v jednom pruhu pro každý směr | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Nová cesta kolem hrabyňských kopců se stavěla, pak nestavěla, peníze byly a pak zase nebyly.

„Je to takový typický český blázinec,“ konstatuje starostka Velké Polomi Ludmila Bubeníková ze Starostů a nezávislých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi Opavou a Ostravou se otevírá nová úsek silnice I/11. Problémy, které stavbu provázely, připomíná Martin Knitl

Právě Velká Polom je jednou z obcí, kde se lidé nemohli dočkat, až jim pod okny nebudou denně jezdit tisíce aut a kamionů.

Když stavbu nové komunikace tehdejší ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta na dva roky pozastavil, vzniklo kvůli boji o peníze i sdružení obcí. Pětatřicet tisíc lidí, kteří podepsali petici, nakonec uspělo.

Mimořádně náročná přeložka silnice první třídy číslo 11 s padesát metrů vysokým mostem odvede auta ze staré císařské cesty. Cesta mezi Opavou a Ostravou městy se zkrátí téměř o pět minut a zároveň bude bezpečnější. Právě na staré silnici se totiž často stávaly nebezpečné nehody.

Ještě ale není hotové všechno. Zbývá dokončit napojení na Rudnou ulici v Ostravě, která auta dostane rovnou na dálnici D1.

Silnice I/11 | Foto: ŘSD ČR

ČRo, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme