Lidé mohou prožít ve Vlaku Paměti národa v Praze klíčové okamžiky 2. světové války

V pražských Dejvicích je ode dneška k vidění Vlak Paměti národa. Zájemcům připomene klíčové události druhé světové války. Železniční vagón, kterým za války cestovali vojáci na frontu nebo vězni do koncentračních táborů, bude až do 22. května stát na rohu Vítězného náměstí a Dejvické ulice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Paměti národa v pražských Dejvicích

Vlak Paměti národa v pražských Dejvicích | Foto: Jan Charvát

Připraveny jsou záběry z fronty, dobové projevy politiků i výpovědi pamětníků. Promítat se budou na stěny železničního vagonu, takzvaného dobytčáku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlak paměti přivezlo do pražských Dejvic sdružení Post Bellum, další informace připojuje ředitel sdružení Mikuláš Kroupa

„Návštěvníky zavřeme po skupinkách po 16 lidech vždycky na 20 minut do vagonu. A oni během těch 20 minut projedou takovou virtuální cestu časem – všechny klíčové momenty druhé světové války v kontextu českých dějin,“ popisuje Filip Hrubý ze sdružení Post Bellum.

Ve vagonu se střídají návštěvníci každých dvacet minut. „Instalace vychází z toho, že nahráváme Příběhy dvacátého století. Příběh, který tady vyprávíme, je takovou trestí toho, co jsme za 10 let, co to děláme, stihli nasbírat a zachytit,“ doplňuje Viktor Portel, který je autorem expozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vlak Paměti národa a další části dejvické expozice připomínající konec 2. světové války se byl podívat také redaktor Jan Charvát

Dnes a zítra je navíc k vidění také protiletecký kryt nebo Masarykův salónek na Dejvickém nádraží.

„To je místo, odkud prezident Masaryk a prezident Beneš odjížděli o víkendu do Lán, a protiletecký kryt, který sehrál důležitou roli v Pražském povstání. Na obou těchto místech Dejvického nádraží budou v průběhu pátku a soboty probíhat projekce historických filmů, například filmu Tobruk,“ doplňuje Hrubý.

Plánek oslav Paměti národa – Osvobození70 | Foto: Post Bellum

Od Vítězného náměstí, kde stojí Vlak Paměti národa, vede Dejvická ulice, která se teď proměnila v Bulvár hrdinů. „Rozhodli jsme se připomenout 70. výročí konce 2. světové války možná trošku jinak. Zaměřujeme se na příběhy, zaznamenáváme příběhy starých lidí,“ připomíná ředitel sdružení Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Sdružení se za 15 let podařilo nasbírat na 800 příběhů válečných veteránů, lidí, kterých prožili 2. světovou válku. „Z těchto lidí jsme vybrali 80 příběhů, které považujeme za silné a signifikantní k událostem před 70 lety. Bulvár hrdinů, Dejvická ulice, je lemována vysokými věžemi, které vyprávějí 70 příběhů,“ doplňuje Kroupa.

Vlak Paměti národa v pražských Dejvicích | Foto: Jan Charvát

Kromě samotného Vlaku Paměti národa a panelů s příběhy je na dnešní den připravený také Koncert pro hrdiny. Na něm vystoupí například Aneta Langerová nebo Wabi Daněk. Lidé ale budou mít i příležitost pozdravit se s posledními válečnými veterány.

Bulvár hrdinů s projekcí ve vlaku můžou lidé navštívit až do 22. května. Sdružení Post Bellum bude poté s instalací cestovat po dalších městech republiky.

Koncert k Paměti národa | Foto: Jan Charvát

Americké džípy v Dejvické ulici v Praze | Foto: Jan Charvát

Vlak Paměti národa a Osvobození 70

Číst článek

ČRo, Martin Karlík, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme