Koalice na Vysočině. Čtyři strany podepsaly dohodu, hejtmanem bude potřetí Běhounek

ČSSD, ANO, ODS se Starosty pro Vysočinu podepsaly v úterý dopoledne dohodu o spolupráci. Hejtmanem v Kraji Vysočina se potřetí v řadě stane Jiří Běhounek zvolený za ČSSD. Strany si rozdělí devět postů radních. Nejsilnější budou sociální demokraté s pěti křesly, hnutí ANO vyšle dva zástupce a ODS se Starosty pro Vysočinu mají po jednom mandátu. Občanští demokraté se do krajské rady vrátí po osmi letech v opozici. Hnutí ANO a Starostové pro Vysočinu tam zasednou vůbec poprvé.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD)

Poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas získal z krajského úřadu text koaliční dohody, kterou zástupci čtyř uskupení podepsali v úterý dopoledne. Překvapením je post prvního vicehejtmana. Hnutí ANO ho nakonec neobsadí svým lídrem Josefem Pavlíkem, ale Pavlem Fraňkem. Bude mít v gesci sociální věci.

Lídr kandidátky ANO na Vysočině zatajil členství v KSČ, možná byl i v Lidových milicích

Číst článek

Pavlík zatajil své někdejší členství v předlistopadové KSČ. Podle vedení ANO je proto Franěk lépe čitelný, lídr hnutí bude řadovým náměstkem pro krajské finance a majetek.

Starostové pro Vysočinu vyšlou jako svého vicehejtmana Pavla Pacala, který se bude starat o regionální rozvoj a územní plánování.

ODS v pondělí večer nominovala svoji náměstkyni pro kulturu. Post obsadí Jana Fischerová. Stávající poslankyně přislíbila, že za rok ve sněmovních volbách už nebude kandidovat a zůstane jen na hejtmanství.

Nováčkem za ČSSD je v radě jen Jan Hylyš, který bude řídit resort dopravy. V radě zůstávají čtyři stejná jména sociálních demokratů. Měnit se ale bude jejich náplň práce.

Hejtman Jiří Běhounek už nebude řídit zdravotnictví. Převezme si ho jako druhý náměstek Vladimír Novotný, který tak v několika měsících vystřídá třetí resort. Pod patronátem měl finance, krátkodobě přibral i sociální věci a nyní zakotví na zdravotnictví.

Další pokračující radní Martin Hyský přišel o oblast regionálního rozvoje a pokračovat bude na zemědělství a životním prostředí. Jana Fialová si jako jediná resort školství ponechá.

Čtyři strany budoucí koalice mají po krajských volbách v 45členném zastupitelstvu většinu celkem 29 hlasů. Na Vysočině zvítězila ČSSD, která v zastupitelstvu získala 11 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO s 9 křesly. ODS má 5 mandátů a 4 získali Starostové pro Vysočinu.

Koalice a nová krajská rada po volbách na Vysočině | Foto: ČTK

Anna Jadrná, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme