Koalice v Olomouckém kraji domluvena. Vládnout bude vítězné ANO s ČSSD a ODS

Olomoucký kraj nově povede vítězné hnutí ANO s ČSSD a ODS. Českému rozhlasu to potvrdil lídr ANO Oto Košta s tím, že koaliční smlouvu podepíšou strany do konce týdne. V 55členném krajském zastupitelstvu získalo ANO 16 křesel, ČSSD 9 a ODS 5.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr vítězného hnutí ANO 2011 v Olomouckém kraji Oto Košta

Lídr vítězného hnutí ANO 2011 v Olomouckém kraji Oto Košta | Foto: Monika Pustovková

Místo hejtmana by podle dohody mělo připadnout hnutí ANO. Prvním náměstkem se pak má stát lídr ČSSD Jiří Zemánek.

Součástí dohody je také rozdělení 11 křesel v krajské radě. „Rozložení sil jsme si s kolegy nastavili už na začátku. V 11členné radě bude mít ANO 6 zástupců, ČSSD 3 a ODS 2,“ upřesnil lídr ANO Oto Košta.

Lidovci, se kterými ANO a ČSSD předtím také jednaly, tak nakonec zůstanou v opozici. „Zvažovali jsme různé alternativní nabídky, které nám překládalo KDU-ČSL, a došli jsme k závěru, že ta nabídka pro nás není akceptovatelná,“ vysvětlil lídr Hnutí ANO Ladislav Okleštěk. ODS totiž stačí dvě křesla v krajské radě, lidovci požadovali tři.

Jak volili vaši sousedi? Prohlédněte si nejpodrobnější mapu volebních výsledků

Číst článek

Lídr KDU-ČSL Ivo Slavotínek odcházel z jednání zklamaný. „Budeme konstruktivní, ale viditelnou opozicí v olomouckém krajském zastupitelstvu,“ dodal.

ANO s ČSSD uzavřelo dohodu už během víkendu, společně ale v olomouckém zastupitelstvu disponují jen 25 mandáty. Díky pěti křeslům ODS budou mít nadpoloviční většinu 30 hlasů.

Volby do krajských zastupitelstev. Získané mandáty - Olomoucký kraj | Foto: ČTK

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme