Kokain v krabicích s banány byl nejvyšší kvality, na trhu by vynesl na stovky milionů

Kokain zabavený v dubnu tohoto roku v zásilce pražskému supermarketu v krabici s banány je vysoce kvalitní. Podle policie je bílý prášek čistý z 90 procent, jeho cena by se tak na trhu mohla vyšplhat až na několik set milionů korun. Případ policisté stále rozplétají, zatím nikoho neobvinili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banány - ilustrační foto

Banány - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vysoce kvalitní kokain je podle mluvčí protidrogové centrály Barbory Kudláčkové určený k dalšímu ředění.

„Tato kvalita se zpravidla ředí až dvanáctkrát, přičemž hodnota tohoto množství kokainu dosahuje ceny až jedné miliardy českých korun,“ vysvětluje Kudláčková.

Policisté teď spoluprací na vyšetřování se zahraničními kolegy. Pracují ale s verzí, že kokain nebyl určený na český trh a dostal se sem náhodou.

„Stále probíhá šetření, a to ve spolupráci se zainteresovanými zeměmi, tedy zejména se zemí původu drogy a dále tranzitními státy, přes které byla zásilka převážena,“ popisuje Kudláčková.

„V tuto chvíli se stále jeví jako nejpravděpodobnější varianta, že zásilka nebyla určena na náš trh a skončila zde pouze logistickou chybou.“

Policie už dřív předpovídala, že půjde o kokain prvotřídní kvality, i tak ale překvapila odborníky. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila není takto kvalitní kokian na českém trhu běžný:

„Průměrná čistota je kolem 30 procent, nicméně občas se objeví třeba malé dávky kolem 70 nebo 80 procent,“ říká Vobořil.

Přes 100 kilogramů kokainu zajistila policie letos v dubnu v zásilce supermarketu na Zbraslavi. Její zemí původu byla pravděpodobně Kolumbie.

Množství zadrženého bílého prášku je pro Českou republiku rekordní. Není ale první, policisté také našli kokain ukrytý v zásilce s ovocem, a to před 16 lety ve skladu na Mělnicku.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme