Končí vydávání volebních průkazů pro ty, kteří si ho nechtějí vyzvednout osobně

O voličské průkazy si mohou zájemci, kteří si nechtějí vyzvednout průkaz osobně, zažádat naposledy v pátek. Žádost musí zájemci doručit obecnímu úřadu v místě trvalého pobytu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnost těsně před otevřením

Volební místnost těsně před otevřením | Foto: Pavel Novák

Voličský průkaz je určen pro toho, kdo nebude v době voleb ve svém volebním okrsku, kde má trvalý pobyt. Musí však být alespoň ve svém volebním obvodě. To znamená, že pokud je zájemce z Tábora, tak může hlasovat do zastupitelstva Jihočeského kraje na volební průkaz třeba v Třeboni, ale už ne v Plzni.

Formulář se žádostí o vystavení volebního průkazu musí obsahovat úředně ověřený podpis. „Úřední ověření podpisu voliče provádějí krajské úřady, obecní úřady, úřady městských částí nebo městských obvodů a potom držitel poštovní licence, hospodářská komora a notáři. Pokud si zažádáte u správních úřadů, tak u těchto správních úřadů lze využít osvobození od správního poplatku,“ vysvětluje, kde všude je možné podpisy ověřit, vedoucí oddělení voleb ministerstva vnitra Jitka Červenková.

O průkaz je možné požádat také elektronicky s uznávaným elektronickým podpisem nebo datovou schránkou. Osobně je možné si pro průkaz přijít do středy 5. října.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme