Konec sporu po 22 letech? Církev chce v boji o stamilionový majetek smír s Hradištkem

Královská kanonie premonstrátů se rozhodla ukončit letitý spor o stamilionový církevní majetek v Hradištku nedaleko Prahy. Stáhla žalobu a směřuje k vyrovnání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kromě klášterních budov si můžete prohlédnout i podzemí

Kromě klášterních budov si můžete prohlédnout i podzemí | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Obec získá většinu klíčových pozemků a budov, o které přišla před sedmi lety rozhodnutím Ústavního soudu. Důvodem jsou podle zástupců Hradištka nově objevené dokumenty, které dokazují, že premonstráti prodali majetek za války nacistům.

Nacisté budovali v Hradištku výcvikový prostor, obyvatele vysídlili a za majetek zaplatili. Právě na tom postavilo Hradištko svou argumentaci před soudem.

Podle advokáta obce Tomáše Uherka bylo vyplácení náhrady na protektorátní poměry poněkud nestandartní. „Lidé, kteří si to mohli dovolit, se nechali zastupovat advokáty. To byl i případ premonstrátů a v řízení se jim podařilo náhradu zvýšit. Mimo jiné dostali i úroky v tehdejší výši čtvrt milionu korun.“

Premonstráti ovšem tvrdí, že o ničem takovém neměli kvůli poválečným událostem tušení. „V roce 1990 jsme tady stáli s prázdnýma rukama. Jsme v děsivé důkazní nouzi. Nevěděla o tom ani obec Hradištko,“ říká advokát Václav Valeš.

Podle Valeše navrhují smír kvůli tomu, aby navázali dobré vztahy s obcí a nejitřili vášně ve společnosti. Spor o majetek za stamiliony korun mezi církví a Hradištkem trvá 22 let a soudy v něm rozhodovaly devětkrát a pokaždé jinak.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme