Kontrolní výbor zastupitelstva Prahy zasedne kvůli Blance

Kontrolní výbor pražského zastupitelstva dnes projedná poslední propad v tunelu Blanka. Magistrát chce mít do měsíce hotovou právní a ekonomickou analýzu dalšího postupu a počítá i s variantou vypovězení smlouvy Metrostavu. Co přesně se v tunelu stalo, bude báňský úřad vědět nejdřív za dva měsíce, jak uvedl náměstek Dušan Havel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kráter po propadu stropu tunelu Blanka v Praze 6

Kráter po propadu stropu tunelu Blanka v Praze 6 | Zdroj: ČTK

Firma Metrostav, která je zhotovitelem stavby, zveřejnila tři možné příčiny neštěstí, ke kterému došlo před týdnem. Skryté vniknutí vody, nepřesnost v projektu nebo lidské selhání – tyto tři faktory mohly v součinnosti zavinit propad nadloží, při kterém vznikl několik desítek metrů široký kráter v zahradě ministerstva kultury.

Výrobně-technický ředitel Metrostavu Ivan Hrdina upřesňuje tři možné příčiny neštěstí.

„Do nadloží tvořeného hlínou, spraší a jílovcem se mohla dostat voda, která skokově změnila vlastnosti nadloží. Dále vedení společnosti připouští, že jedním ze spouštěcích mechanismů havárie mohlo být i případné lidské selhání při dodržování technologického postupu výstavby. Je nutné vyloučit i možnou nepřesnost v projektu z důvodu anomálie v inkriminovaném místě ražení jednoho ze dvou tubusů tunelu,“ řekl Ivan Hrdina.

Radní hlavního města si nechali zpracovat analýzu dalšího postupu a stále nevylučují, že Metrostavu vypovědí smlouvu. Analýza má také upřesnit, jaká škoda hlavnímu městu vznikla.

Nikola Bojčev, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme