Krach hokejového klubu je stále noční můrou Havířova

Školákům, sportovcům i veřejnosti slouží v Havířově nová sportovní hala. Radnici přišla zhruba na 130 milionů korun. Podstatnou část ale uhradila dotace z evropských fondů. Politici tak splnili jeden ze slibů, který obyvatelům města dali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokej (ilustr. obrázek)

Hokej (ilustr. obrázek) | Foto: F. Tichý

Se sportem ale souvisí i největší neshody v havířovském zastupitelstvu. Jde o zdejší hokejový tým a taky o ekonomiku města. „Radnice ví co dělá, já myslím, že dneska to všichni takhle dělají, protože jsou ve schodku,“ míní jedna z obyvatelek. „Není to dobré, v tom hospodaření se vždycky nějaké peníze stopí bokem,“ myslí si jiný muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební reportáž z Havířova připravila Silvie Mikulcová

Manažeři havířovský hokejový klub přivedli ke krachu. Radnice do něj přitom v posledních letech investovala přes 120 milionů korun. Podle sociálnědemokratického primátora Františka Chobota šly peníze na mládež. Účetnictví týkající se dotací, bylo podle něj v pořádku.

„Ale do jejich účetnictví, pokud nám ho sami neukážou, se nemůžeme dívat, protože je to soukromá společnost a my jsme jedni ze sponzorů,“ řekl primátor Chobot. Obdobný názor má i Milada Halíková z koaliční KSČM.

„Městské prostředky byly poskytovány na platy, na úhradu dopravy a v určité části také na nákup materiálu, hokejek a podobně. Toto účelové využití museli vždy předložit, takže i v tom finále město vůči hokejové společnosti žádné požadavky nemá,“ tvrdí Halíková.

František Chobot | Foto: město Havířov

Opoziční zastupitel za ODS Tomáš Foldyna nesouhlasí. „Stoprocentně víme, že si dotační peníze havířovský magistrát nehlídal a hlídal je špatně. I proto jsme žádali odvolání náměstka. Koalice měla v havířovském hokeji své zástupce v dozorovacích orgánech, takže si myslím, že o této skutečnosti zastupitele určitě informovat měli,“ uvedl Foldyna.

Kritický je k vedení havířovského magistrátu i lidovec Marek Plavny. „Já myslím, že ať už jde o volejbalisty nebo fotbalisty, tak by se do budoucna mělo město opravdu starat o to, jak celkově ty kluby fungují. Pokud jsme sponzor z osmdesáti procent, tak na to myslím město má nárok,“ myslí si Plavny.

Jestli se podmínky přidělování dotací v Havířově zpřísní, budou řešit až noví zastupitelé. Hokejový klub mezitím převzali noví manažeři. Hospodaření těch bývalých stále prověřuje policie.

Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme