Kraj Vysočina dal za projekt silnice u Petrovic čtyři miliony korun. Obec stavbu zamítla

Kraj Vysočina zaplatil čtyři miliony korun za kontroverzní projekt. U obce Petrovice na Třebíčsku chtěl postavit zkratku do průmyslové zóny. Tamní obyvatelé s tím ale nesouhlasili, zastupitelstvo Petrovic proto stavbu definitivně zastavilo. Podle starosty obce tak kraj zbytečně utratil čtyři miliony. Vedení kraje to ale vidí jinak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U silnice se našly desítky neolitických objektů

U silnice se našly desítky neolitických objektů | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Obyvatelé obce Petrovice s novou silnicí do průmyslové zóny nesouhlasili. Dali proto dohromady petici, pod kterou je 260 podpisů z 330 voličů v obci.

„Vadí mně to moc, protože to povede kousek za baráky a změní to ráz přírody,“ vyjmenovává negativa stavby Eva Šoustalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kraj Vysočina nechal vyprojektovat zkratku do průmyslové zóny za 4 miliony. Podle obyvatel utratil peníze zbytečně. Natáčel Michal Malý

Libuše Jandová se stavbou nesouhlasila od samého počátku, kdy se o plánech kraje dozvěděla.

„Jak to tady bude vypadat? Dovedete si představit žít tady a koukat se na to? Na ten nesmysl, co tady chtějí postavit?“ zlobí se Jandová.

Napsala kvůli tomu i dopis hejtmanovi: „Píšu mu to tam, všechno mu tam popisuju a zvu ho, ať se sem jde podívat.“

Projekt stál přibližně čtyři miliony korun

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Libora Joukla z ČSSD ale proti zkratce do průmyslové zóny na počátku nikdo nic neměl. Proto také kraj nechal za bezmála čtyři miliony korun vypracovat i projekt.

„Všichni souhlasili s tím, že by tato varianta měla být. Konkrétně z obce Petrovice zde byl pan starosta a neměl s tím žádný problém,“ upozorňuje Joukl.

To ale nezávislý starosta Petrovic Zdeněk Jeřábek popírá: „Od začátku hned na tom prvním jednání, které bylo v Okříškách, jsme nesouhlasili.“

Starosta Petrovic: Byli jsme postaveni před hotovou věc

Český rozhlas má písemný záznam z jednání k dispozici. U všech dotčených obcí je souhlasné stanovisko, pouze u Petrovic je napsáno, že lze předpokládat nesouhlas obyvatel s přeložkou silnice.

Podle starosty Jeřábka toto kraj od začátku věděl, přesto nechal trasu jejich katastrem vyprojektovat, i když nebyla schválená ani změna územního plánu.

„Studie nám byla předložena už v nějaké vypracované formě. Byli jsme vlastně postaveni před hotovou věc,“ podotýká Jeřábek.

Postup Kraje Vysočina náměstek hejtmana pro dopravu vysvětluje takto: „Napřed musíte udělat určitou fázi projektové dokumentace, abyste se dostali k něčemu, k čemu se můžete vyjádřit.“

Kraj by také podle něj mohl peníze přesunout někam jinam, například na obchvat Nového Veselí.

Michal Malý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme