Krakonoš se vrátil na trutnovské náměstí. Opravený a s novou holí

Bronzový vládce hor opět hlídá kašnu na Krakonošově náměstí v Trutnově. Šest set kilogramů vážícího obra museli slévači minulý týden sundat za pomoci těžké techniky a opravit. Hrozilo totiž, že se kvůli špatnému stavu úchytů zřítí dolů. V pondělí se socha vrátila zpátky na své místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krakonoš má po opravě novou hůl

Krakonoš má po opravě novou hůl | Foto: Miloš Šálek

„Ve středu jsme ho odvezli a dělali jsme na něm až do dneška,“ přiblížil Pavel Horák z hornokalenské slévárny, kde sochu repasovali.

Restaurovat Krakonoše, vyrobit novou hůl i úchyty, kterými je socha na kašnu přidělána, slévačům trvalo pět dní. Asi nejvýraznější novinkou je hůl, kterou Krakonoš drží v ruce.

Původní hůl byla podle majitele slévárny jen rezavá dvoudílná trubka s navařenými trny z betonářské ocele. „Spojená byla uvnitř. V té trubce byl dřevěný kolík, který držel ty dvě části dohromady. Bylo to úplně shnilý,“ upřesnil Pavel Horák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kašnu na trutnovském náměstí opět zdobí vládce hor. Instalaci sochy Krakonoše sledovala redaktorka ČRo Kateřina Kohoutová

Instalaci sochy na kašnu sledoval v pondělí trutnovský starosta Ivan Adamec z ODS:

„Je to celková, nazval bych to lidově, repase kašny. Doplnění prvků, které tam chyběly. Tohle je zlatá tečka, kdy vracíme Krakonoše s původní holí zase zpátky.“

Oprava byla podle Adamce nezbytná. „My jsme paradoxně zjistili při zkoumání té hole, že Krakonoš na kašně drží silou vůle. Původní šrouby nebyly z vhodného materiálu a zkorodovaly.“

Nově budou sochu jistit chemické hmoždinky. „Aby ty kotvy udržely šrouby ve správné poloze a Krakonoš nám tady vydržel hezkou řádku let do budoucna,“ upřesnil starosta Adamec.

Osazením sochy Krakonoše zpět se celková rekonstrukce kašny uzavřela. Během opravy bylo nutné stabilizovat kamenné prvky. Kašna z roku 1892 dostala zcela nové utěsnění, také rozvody vody bylo potřeba vyměnit.

Sochy dvou permoníků se bohužel nedochovaly.Byly vyrobeny znovu podle historické fotodokumentace. Nová dvojice bronzových skřítků od sochařky Pauliny Skavové zdobí kašnu už od léta. Kompletní repase vodního díla vyšla na necelé 3 miliony korun.

ČRo, Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme