Královéhradecké školy patřily o prázdninách dělníkům, žáci je ve třídách už nepotkají

Desítky milionů korun investoval královéhradecký magistrát do prázdninových oprav školních budov. Ty mají přinést úspory nákladů na vytápění a zlepšit prostředí a funkčnost. Už po víkendu do škol opět zamíří tisícovky žáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní škola. Ilustrační foto.

Základní škola. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Největší opravy začaly v červenci na hradecké Základní škole Milady Horákové. Za zateplení a výměnu oken a dveří zaplatí magistrát více než 46 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Podle ředitele Ondřeje Fajfra školu dělníci ještě neopustí.

„Veškeré stavební práce finišují, probíhá úklid interiéru, tak aby děti mohly 1. září nastoupit do školy. Budou jistá omezení, protože venkovní prostor ještě nebude dokončený,“ řekl Ondřej Fajfr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky milionů korun investoval královéhradecký magistrát do prázdninových oprav školních budov. Ty mají přinést úspory nákladů na vytápění a zlepšit prostředí a funkčnost. Více zjišťovala redaktorka ČRo Lucie Valášková

Stejně tak budou děti potkávat stavbaře i na Základní škole ve Svobodných Dvorech. Kvůli stále rostoucímu počtu žáků tam vznikají dvě nové učebny, kabinet a sociální zařízení. Hotovo by mělo být před začátkem listopadu.

„Okna šesti základních škol, které jsme zateplili loni, dostávají aktuálně žaluzie. A na škole v Malšově jsme zajistili i větší opravu střechy,“ popsala další opravy Magdaléna Vlčková z královéhradeckého magistrátu.

Radnice investuje i do oprav škol pro nejmenší. Hotová už je školka Slavíčkova. Původně měly děti nastoupit v pondělí, ale nakonec se vrátily až včera. Podle ředitelky Jordany Vořákové se dočkaly nového sociálního zařízení.

„Jsme hrozně rádi, že to dopadlo a stihlo se to v termínu, protože tam byly velké problémy s rozvodem, jsou tam totiž jinak nastavené stěny. Nakonec se to ale všechno povedlo,“ vysvětlila Jordana Vořáková.

Do konce října budou řemeslníci pracovat ještě na mateřské škole Montessori. Ale jak potvrzuje Magdaléna Vlčková, na žádné škole opravy neohrozí její fungování.

„Snažíme se využívat toho prázdninového času právě proto, abychom zejména u základních škol nenarušili výuku uvnitř tříd. Samozřejmě navenek se stále může na některých základních školách pracovat, ale ta výuka by neměla být narušena,“ řekla.

V létě se nejen opravovalo, ale také stavělo. Město také otevírá novou mateřskou školu v Úprkově ulici v Malšovicích.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme