Kravám na jihu Čech hrozí vybíjení ve velkém. Madeta kvůli ruskému embargu stopne výkup mléka

Mlékárenský podnik Madeta neprodlouží na příští rok smlouvu více než sedmdesáti jihočeským chovatelům krav. Někteří z nich se kvůli tomu dostanou do existenčních problémů. Podle ředitele Madety Milana Teplého toto rozhodnutí souvisí s ruským embargem na dovoz potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kráva s číslem

Kráva s číslem | Foto: Fotobanka Pixabay

„Ze strany ministerstva zemědělství jsem byl ujištěn, že část škod, které nám vznikly, nám bude finanční dotací saturovat. To se za dva a půl roku nestalo,“ vysvětluje generální ředitel Madety Milan Teplý, proč podnik neprodlouží desítkám zemědělců smlouvy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL ale tyto argumenty odmítá. „Jsou dotační tituly, které mohli využít, například dotační titul z národních zdrojů číslo 13, kde je letos připraveno 396 milionů korun. Společnost Madeta za poslední tři roky vůbec nepožádala o jakoukoli dotaci,“ říká Jurečka.

Zemědělci tak budou hledat nové odběratele. Pokud se jim to nepodaří, musí udělat radikální řešení. „Bohužel budeme stát před rozhodnutím náš chov zlikvidovat,“ říká chovatel dojnic z Přísečné na Českokrumlovsku Václav Perník.

Češi za biopotraviny utrácejí miliardy, dotované zemědělství láká stále více farmářů

Číst článek

Také chovatel dojného skotu Jaroslav Drška z Horního Třebonína na Českokrumlovsku je jedním ze zemědělců, pro které bude mít konec spolupráce s Madetou fatální následky. Modernizace dojírny ho stála téměř dva miliony korun. Od dubna příštího roku jí nebude mít z čeho splácet.

Milan Teplý se s některými zemědělci ještě v následujících dnech sejde. Jeho stanovisko bude ale neměnné. Smlouvu s nimi neprodlouží. Podle šéfa Madety by měli o pomoc požádat ministerstvo zemědělství.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme