Kroupy zasypaly zejména střední a jižní Čechy. Někde je museli odklízet traktorem

Do Česka dorazily silné bouřky s krupobitím. Na některých místech, zejména ve středních a jižních Čechách, padaly dokonce kroupy o velikosti dvou až tří centimetrů. Situace už se ale zklidnila a bouřky během večera zeslábly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středočeský Milín se potýkal s přívalem krup

Středočeský Milín se potýkal s přívalem krup | Foto: Jan Charvát

„Dnes bouřilo hlavně v západní polovině Čech. Bouřky se začaly vytvářet po poledni na jihu Čech kolem Strakonicka a postupovaly přes Plzeňsko dále k severu do středních Čech a navečer dorazily i do Ústeckého kraje. V bouřkách se lokálně vyskytl přívalový déšť, úhrny kolem 40 litrů na metr čtvereční za hodinu,“ shrnuje Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Například v Praze kvůli lijákům na chvíli zkolabovala hromadná doprava. Ve středních Čechách zase padaly kroupy nezvyklých rozměrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad Českem se přehnaly silné bouřky s krupobitím. To potrápilo zejména obyvatele středních a jižních Čech

„Padaly veliké kroupy, některé jak pingpongové míčky. Lžící lesního traktoru jsme museli prohrnout některé ulice. Nedalo se tam vůbec chodit, byla tam kvanta krup,“ líčí starosta Milína u Příbrami Pavel Nykl.

Také jinde museli kroupy odklízet. „Jedno z nejsilnějších krupobití jsme zaznamenali na Hořovicku, kde opravdu kroupy v místě, kam je voda spláchla, vytvářely poměrně silnou vrstvu,“ potvrzuje Mejstřík.

Na Prachaticku a Strakonicku ničily kroupy úrodu i kapoty aut. Jihočeští hasiči museli kvůli bouřkám zasahovat u přibližně 30 případů.

Středočeský Milín se potýkal s přívalem krup | Foto: Jan Charvát

„Nemáme informace, že by se jednalo o něco dramatického. Ve většině případů se jednalo o čerpání vody ze sklepů či o pročišťování propustků. Nejvíce zasaženo bylo Českobudějovicko a Strakonicko,“ upřesňuje mluvčí Vendula Matějů.

Meteorologové počítají s tím, že vlna bouřek zasáhne republiku také zítra, i když ne tak intenzivní. Pršet by mělo zejména v severní a severovýchodní polovině území. Lokálně se pak budou bouřky vyskytovat i v dalších dnech.

Teploty ale budou podle předpovědí příjemné. „Během zítřka čekáme teploty mezi 19 a 23 stupni Celsia, ale na severovýchodě vystoupí až na 25 stupňů. Ve středu čekáme 20 až 24 stupňů a postupně budou teploty stoupat. To znamená, že ve čtvrtek by měly být kolem 24 stupňů, v pátek kolem 25. Na víkend bychom se mohli dočkat teploty mezi 25 a 29 stupni,“ přibližuje Mejstřík.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme