Krupka musí kritický článek o zastupitelích otisknout, přikázal ústecký soud

Město Krupka na Teplicku musí v radničním měsíčníku otisknout článek opozičních zastupitelů k vyhlášce o regulaci hazardu. Pravomocně o tom v úterý rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem | Foto: Martin Dušek

Zastupitelstvo Krupky totiž na podzim 2013 schválilo vyhlášku, ve které určilo čtyři domovní adresy, kde se mohou nacházet hrací automaty.

Zastupitelé z hnutí "Zdravá Krupka" chtěli zveřejnit svůj text, jenž vysvětloval, proč o vyhlášce nehlasovali. To se jim nakonec nepodařilo prosadit. Je to už podruhé, co soud Krupce nařídil publikaci textu od opozice.

Zastupitelé hnutí v případu upozorňovali i na to, že jeden z domů patří radnímu Karlu Roučkovi (ČSSD). Nedočkali se, a tak se obrátili na soud. Ten jim sice dal za pravdu, město se ale odvolalo.

Radní do textu nezasáhli, říká šéfredaktor

Šéfredaktor radničních novin Milan Křivohlavý zároveň odmítl politické důvody nebo to, že by do obsahu měsíčníku zasahovali radní. Opozice ale považovala za důležité, aby se obyvatelé Krupky jejich názory dozvěděli a proto podali žalobu.

„Bohužel tak učinili a dopouštěli se poměrně ostrých formulací, které se týkaly pověsti místostarosty i starosty. Byli nepravdivě označeni, jako lidé, kteří se „pasou“ na hazardu nebo zneužívají sociálních dávek. Využili jsme tedy tiskového zákona a článek nevytiskli,“ říká Křivohlavý.

Zastupitelé nemovitosti nevlastní

Okresní ani krajský soud ale ve prospěch města nerozhodli. Radniční periodika prý mají být objektivní a i opozice má mít v médiích prostor.

„Bylo prokázáno, že jedním z vlastníků nemovitostí byl radní Rouček. Nicméně už prokázáno nebylo, že by přímým vlastníkem byl nějaký zastupitel města Krupky. Proto si myslíme, že obvinění je zavádějící a může být pro čtenáře matoucí,“ vysvětluje soudce Václav Beneš.

Opoziční zastupitelé byli s rozsudkem spokojeni a nenamítali nic proti úpravám. Město si zase musí počkat na písemný rozsudek.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme