Kvůli extrémnímu suchu se narychlo oprašují staré plány na stavbu přehrad

Do třiceti let v řekách proteče nejméně o čtvrtinu méně vody. Podle předpovědí tak čím dál častěji budou podobně extrémní sucha jako v loňském a hlavně letošním roce. Otázka, jak udržet vodu v krajině, je pro vodohospodáře tématem číslo jedna. Po desítkách let se tak narychlo oprašují staré plány na budování přehrad. Budou o nich jednat odborníci, kteří se dnes sjeli do Brna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho odkrylo v řece Moravě dřevěné kůly z 19. století

Sucho odkrylo v řece Moravě dřevěné kůly z 19. století | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Zkušenosti z léta: v řekách bez přehrad, tam, kde dříve tekla voda, se vířil jen prach, umíraly rostliny i ryby. Kvůli vyschlým korytům se zastavovaly podniky a lidé neměli čím zalévat zahrady, natož aby se měli v čem koupat.

„Pokud Česká republika, která leží na střeše Evropy a veškerá voda z našeho území odtéká, nezačne efektivně nakládat s vodou, nezačne ji zadržovat, abychom ji mohli co nejlépe využít, tak pro další generace zde necháme značně změněnou a vyprahlou krajinu,“ varuje ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se bránit extrémním suchům? Třeba stavbou přehrad. Více zjišťovala redaktorka Eva Lípová

Podle něj se už otevřelo jednání o pěti nových nádržích. „Nejdále jsme v přípravě tří lokalit - lokality pro vodní dílo Vlachovice na Zlínsku, vodní dílo Rychtářov na Vyškovsku a vodní dílo Skalička na řece Bečvě,“ přibližuje Hodovský.

Další dvě přehrady se plánují v Čučicích na Třebíčsku a vodní dílo Hanušovice pod Kralickým Sněžníkem. Ve Vlachovicích už vodohospodáři přijeli probrat celou situaci přímo na místo.

Podle starosty Zdeňka Hověžáka z hnutí Starostové a nezávislí lidé o starých plánech na přehradu ví. „Je to stará záležitost, už několik desetiletí. Dokonce už se tady budovaly nějaké piloty, které měly být v místě přehrady,“ říká starosta.

Sucho, povodně i rekreace

Do konce roku chce povodí dotáhnout jednání alespoň u dvou přehrad a příští rok by se měly začít vykupovat pozemky a soutěžit dodavatelé. Od vodních nádrží se očekává, že přinesou užitek hned v několika ohledech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli extrémnímu suchu se narychlo oprašují staré plány na stavbu přehrad. Návrhy přiblížil ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský

„Nemají jenom funkci protipovodňovou a samozřejmě tu zásobní na pitnou vodu, ale také funkci rekreační, která by tady ten region pozvedla,“ uvádí Martin Šaroun z Lesů České republiky.

Sucho v krajině podle ředitele Povodí Moravy Hodovského sice stavba přehrad zcela nevyřeší, pomůže ale zajistit dodávky vody:

„Je potřeba přijmout celý komplex změn týkající se zemědělské půdy a celé naší české krajiny. Letošní sucho ale ukázalo, že vodní nádrže jsou významným pomocníkem. Tam, kde větší vodní nádrže byly, se nám podařilo nadlepšovat průtoky ve vodních tocích pod nádržemi. To umožňuje zajistit veškeré odběry vody, které jsou na tyto vodní toky vázány.“

Žádná z plánovaných pěti přehrad nebude zaplavovat lidská obydlí, diskuse se tak budou točit zejména kolem ochrany životního prostředí.

Plánované přehrady | Foto: Český rozhlas

Blanka Černá, Eva Lípová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme