Kvůli loňské kontaminaci vody v Dejvicích obvinila policie dva muže

Policisté obvinili dva muže ve věku 54 a 60 let kvůli loňské kontaminaci vody v pražských Dejvicích a Bubenči. Českému rozhlasu to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Oba muži by podle něj mohli za obecné ohrožení jít až na pět let do vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prasklé potrubí, havárie, cisterna

Prasklé potrubí, havárie, cisterna | Foto: Filip Jandourek

„Tohoto jednání se obě obviněné osoby měly dopustit tím, že nedodržením svých povinností uvedly občany v nebezpečí těžké újmy na zdraví. Takové nebezpečí vzniklo nedodržením postupů před znovupřipojením opraveného vodovodního řadu do sítě. Nicméně škoda vzniklá touto situací nebyla dosud vyčíslena,“ upřesnil Hulan.

Kontaminaci pitné vody nezpůsobily loni v květnu splašky ze slepého kanalizačního ramene, jak se nejprve spekulovalo, ale průsak z kanalizace. Sondy totiž odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizační potrubí uloženo pod tím vodovodním.

Už loni Pražské vodovody a kanalizace (PVK) řekly, že budou chtít náhradu škody. „Budeme požadovat odškodnění nebo náhradu škody, a ta se pohybuje v řádu desítek milionů korun,“ řekl loni v květnu ředitel PVK Petr Mrkos s tím, že odpovědný za vzniklou situaci by mohl být ten, kdo to v 70. letech stavěl a nezanesl to do mapových podkladů. Kanalizace pochází z roku 1925, vodovod byl pod ni uložen v roce 1960.

Podle Pražských vodovodů a kanalizací je poškodily také práce, mimo jiné i na tunelovém komplexu Blanka. Stavaři to ale už dřív odmítli.

Kvůli vodě kontaminované bakteriemi a viry onemocnělo 4 144 lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi na nemocničním lůžku. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla 18 tisíc obyvatel.

Jitka Hanžlová, ČRo, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme