Kvůli omezování finančních úřadů míří do Prahy starostové některých obcí

Starostové vybraných obcí míří do Prahy na jednání o dalším osudu regionálních poboček finančních úřadů. Finanční správa chce v některých městech ubrat úřední dny, a ušetřit tak státní peníze. Nejvíce poboček má plán ovlivnit v Moravskoslezském kraji. Podle výpočtů správy nejsou dostatečně vytížené. Třeba v Českém Těšíně teď pracuje 24 daňových úředníků, zůstat ale mají jen dva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

„Když je to doma, je to doma. Není třeba jezdit do Karviné,“ říká pan Štefan.

Bývalý havíř na finanční úřad v Českém Těšíně pravidelně dochází kvůli zdanění své hornické renty. „Je to tu proto, že to tu lidé potřebují,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostové ze slezského příhraničí míří do Prahy na schůzku s vedením finanční správy. Bojují za zachování stávajícího provozu finančních úřadů

S omezováním služeb zdejšího finančního úřadu nesouhlasí ani mladá maminka Pavlína.

„Rušit to je spíše krok zpátky. Dojíždět do Karviné bude pro mě komplikace, protože je to nejenom cesta tam a zpátky, ale hlavně velká ztráta času,“ upozorňuje.

Finanční úřad v Českém Těšíně je největším z těch, které mají zásadně omezit svoji činnost. Podatelna je otevřena zatím denně, v budově pracuje 24 zaměstnanců.

„V Českém Těšíně působí mnoho drobných živnostníků, kteří by mohli mít službu poskytnutou na místě, takže bychom chtěli, aby tento finanční úřad byl zachován,“ ujišťuje Stanislav Folwarczny, místostarosta Českého Těšína z ODS.

„Dvacet pět let se snažíme, aby se úřady občanovi přibližovaly, a kdyby teď měl nastat opačný trend, je to velmi špatně,“ domnívá se.

Podle radnice navíc tento finanční úřad ve velkém využívají polské firmy, které si v příhraničí zakládají pobočky.

Kritika je slyšet i v Bohumíně

Proti navrhovanému řešení je i starosta Bohumína a senátor za ČSSD Petr Vícha. V Moravskoslezském kraji byly ke zrušení naplánované celkem čtyři pobočky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O názoru starostů a obcí na omezení provozu finančních úřadů mluvil Petr Vícha, starosta Bohumína a senátor za ČSSD

„Tři z nich jsou obrovské pobočky, které mají přes 20 zaměstnanců a vůbec nezapadají do celkové koncepce, se kterou teď finanční správa přišla. Myslíme si, že jediným důvodem je to, že mají nevyužitou budovu v Karviné, a proto chtějí rušit tři další pobočky,“ uvádí Vícha.

Podle něj je navrhované řešení dvou úředních dnů spíše směšné, protože to plní v podstatě funkci podatelny a s každým případem budou muset lidé stejně jet do Karviné.

Finanční správa argumentuje úsporností. Podle ministerstva financí jde zhruba o 100 milionů korun. „Každý poplatník má svůj daňový spis a svého správce daně, který v tu dobu bude v Karviné. Spisy nebudou dvakrát týdně všechny převážet do Bohumína, to jsou tisíce spisů,“ vysvětluje starosta Bohumína.

Vedení finanční správy bude chtít starosty zřejmě přesvědčit, aby souhlasili s navrženým modelem. Petr Vícha ale takový scénář vylučuje.

„Fiktivní sto milionů korun úspor v rámci celé České republiky, to je přeci úplně jinak. Státní správa by měla zajistit pro občany službu a i výběr daní je služba. Státní správa sice fiktivně ušetří sto milionů korun, ale lidé na dojíždění a na tom, že si budou muset brát dovolenou, utratí víc,“ dodává Vícha.

Původní návrh

Státní finanční správa navrhla od ledna zavřít 23 poboček finančních úřadů v menších městech. Zaniknout měly ty pobočky, kde pracuje méně jak 11 úředníků. Ti se měli přesunout na pobočky v okresních městech.

Tím by se mělo ušetřit ročně deset milionů korun. Na dalších pobočkách se pak měly rušit pokladny. Podle Generálního finančního ředitelství se menší pobočky používají jen v době podávání daňových přiznání a jinak jsou nevyužité.

Simona Bartošová, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme