Kvůli sesuvům půdy na Břeclavsku vyhlásil hejtman Hašek stav nebezpečí

V obci Strachotín na Břeclavsku evakuovali hasiči obyvatele osmi rodinných domů. Podmáčený svah starého pískovcového lomu totiž hrozí sesuvem. Kritická je také situace v Dolních Věstonicích a Pavlově. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) proto vyhlásil stav nebezpečí. Platit bude 30 dní pro obce s rozšířenou působností Hustopeče a Mikulov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči evakuovali v obci Strachotín na Břeclavsku obyvatele necelé desítky rodinných domů

Hasiči evakuovali v obci Strachotín na Břeclavsku obyvatele necelé desítky rodinných domů | Zdroj: ČTK

„Dnes v podvečer jsem od starostů obou obcí s rozšířenou působností obdržel žádost na vyhlášení stavu nebezpečí. Konzultoval jsem situaci s ministrem vnitra Milanem Chovancem a vedením Hasičského záchranného sboru České republiky,“ potvrdil Hašek. Záměr projednala také Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje.

Kvůli vydatným dešťům se v neděli sesunul svah u Dolních Věstonic na Břeclavsku, voda v něm vytvořila několik desítek metrů dlouhou puklinu. Půda zasypala dva karavany v kempu, jedna žena se zranila. Další sesuvy půdy nejsou vyloučené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli hrozícímu sesuvu půdy evakuovali hasiči ve Strachotíně osm rodinných domů. Práci záchranářů sleduje i reportérka Tereza Kadrnožková

Část svahu v neděli zasypala i dva rodinné domy u starého lomu ve Strachotíně. Lidé, kteří byli uvnitř, vyvázli bez zranění. Místo ale není bezpečné. Podle statiků hrozí pískovcový svah každou chvíli dalším zřícením, hasiči proto dnes evakuovali téměř desítku domů.

„Víkendové deště a sesuvy půdy ve starém pískovcovém lomu zvýšily riziko utržení části svahu, pod kterým v minulosti vznikly rodinné domy,“ vysvětlil Hašek.

Nad lomem vede krajská silnice Strachotín-Pouzdřany. „Projetí každého auta znamená zvýšení rizika. Stav je opravdu vážný. Proto policisté silnici uzavřeli a budou hlídat, aby po ní nikdo nejezdil,“ dodal hejtman.

V Dolních Věstonicích hrozí další sesuv půdy, silnice do Pavlova bude měsíce neprůjezdná

Číst článek

Z osmi domů odešlo celkem 12 lidí, obyvatelé jednoho domu se vystěhovat odmítli. Evakuovaní pobrali nejnutnější věci a během pár desítek minut se přesunuli do hlavní části obce, kde našli azyl u příbuzných.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, který mohou orgány České republiky vyhlásit v reakci na mimořádnou událost. Závažnějšími stavy jsou nouzový stav a stav ohrožení státu. Stav nebezpečí může být vyhlášen nejvýše po dobu 30 dnů. Tuto dobu může hejtman prodloužit jen se souhlasem vlády.

Evakuace je podle starostky Strachotína Lucie Danihelové (ČSSD) nutná: „Rozhodli jsme se tak na základě geologického posudku. Zatím nevíme, kdy může sesuv nastat a budeme to řešit.“ Sesuv podle ní hrozí na úseku o délce zhruba 100 až 200 metrů.

Situaci ve Strachotíně řešil krizový štáb. Jedná se o možnostech, jak zabezpečit svah. Těžká technika z Hlučína zasahuje v Dolních Věstonicích a podobný stroj zatím kraj nemá. Hejtman Hašek uvažuje mimo jiné o tom, že by o zapůjčení techniky požádal některé firmy v kraji.

Kdy se evakuovaní vrátí do svých domovů, zatím není jasné. Jednou z variant totiž je celý svah strhnout. Pak by lidé na návrat čekali týdny, možná i měsíce.


Zvětšit mapu

ČTK, Laura Havlová, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme