Letní Bílý kámen opět otevírá Libavou pro turisty a cyklisty

Jen několikrát do roka mají lidé šanci si projet Libavou. Jindy hermeticky uzavřený vojenský prostor se veřejnosti otevírá při akci nazvané Bílý kámen. Zájem bývá obrovský, do míst, která jindy patří těžké vojenské technice, se vydávají tisícovky turistů a cyklistů. Pokud jste tam ještě nebyli, pak vás možná bude zajímat, že právě zítra je den D, tedy že se Libavá opět otevře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklisté

Cyklisté | Foto: Krystyna Berki

„Člověk je kousek od Olomouce a ocitne se v jiném světě. Geologicky i historicky,“ řekl při posledním otevření vojenského prostoru veřejnosti Josef z Olomouce.

Romanticky založení lidé podle něj mohou obdivovat přírodu, sportovní typy se zase vyřádí na kole.

„Rád si prohlédnu fotky Varhoště, kostela. Ale kluci jsou tady vyloženě proto, aby se projeli, nebyli pár hodin u počítače,“ pokračoval Josef, který se vrací do vojenského prostoru pravidelně a bere sebou také své děti.

„Je tu příjemná atmosféra, dobře se tu jezdí. Nejsou tu žádné výrazné kopečky, občerstvení na každém kroku,“ pochvaloval si Bohuslav z Hodslavic.

Vojenský prostor se otvírá pravidelně od roku 1994. Letní etapa se pojede počtvrté. Organizátoři ji začali pořádat na základě rostoucího zájmu.

Cyklisty i turisty doprovodí navíc také šest desítek historických aut a motorek. Návštěvníkům se předvedou na několika zastávkách.

Ojedinělou cykloturistickou akci provázejí veteráni již potřetí.


Zvětšit mapu

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme