Liberecku kazí volby mlha. Ostrava vybočuje z řady

Zatím bezproblémový průběh voleb hlásí Moravskoslezský a Liberecký kraj. V některých volebních okrscích však dalo hlas svým kandidátům do zastupitelstev méně než dvacet procent oprávněných voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní volební urna pro komunální a senátní volby.

Mobilní volební urna pro komunální a senátní volby. | Foto: Tomáš Adamec

V Moravskoslezském kraji se zatím volební účast pohybuje okolo dvaceti procent. Účast je podobná jako v minulých komunálních volbách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivana Šuláková a Ivana Bernáthová mluvily v Dopoledním Radiožurnálu o volební účasti v Moravskoslezském a Libereckém kraji.mp3

Navíc jde o průměr, v menších obcích je účast nad třicet procent. Nižší je naopak ve městech. V Karviné byla například na sedmnácti procentech. Z řady vybočuje ale Ostrava, kde přišla v pátek k urnám třetina voličů. V regionu je i obec rekordmanaka, v Nové Pláni na Bruntálsku volební účast bývá kolem osmdesáti procent.

Nejdříve budou hlasy sečteny právě v Nové Pláni na Bruntálsku. Žije tam pouze 53 obyvatel, z nichž je čtyřicet voličů, navíc lidé vybírají z jediné devítičlenné kandidátky.

V Ostravě by měly být jasné výsledky hlasování kolem půlnoci. Problémy by na rozdíl od dřívějška neměly být ani v Karviné. Po zkušenostech z minulých voleb se zpožděným sčítáním hlasů tam letos v centrálním městském obvodu funguje jedna volební komise navíc.

Na Liberecku se prý s hlasy nekupčí

Ani v Libereckém kraji volby do městských a obecních zastupitelstev a do senátu nedoprovázejí žádné problémy. V samotném Liberci si ale trochu stěžují na malou volební účast.

V Libereckém kraji nezaznamenali žádné problémy s kupčením s hlasy ani s podezřelým přestěhováváním obyvatel do některých oblastí.

V samotném Liberci přišlo volit jen asi 28 procent oprávněných voličů. V liberecké městské části Vratislavice nad Nisou, kde se volí nejen do místního zastupitelstva a senátu ale i do libereckého magistrátu, také moc voličů k urnám nepřišlo. V některých okrscích to bylo dokonce jen patnáct procent. Panuje tady nepříjemné mlhavé počasí a málokomu se zřejmě chce ven.

Volby jsou v plném proudu i v obcích postižených nedávnými povodněmiV Heřmanicích přišlo k volebním urnám už padesát procent voličů. Trochu menší zájem ale mají o senátní volby, spíše podporují své kandidáty do zastupitelstev. Podobně je na tom s účastí Vítkov u Chrastavy.

Ivana Bernáthová, Ivana Šuláková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme