Kauzu třiadvaceti bývalých libereckých zastupitelů projedná soud až příští rok

Liberecký soud dnes odložil projednávání kausy 23 bývalých libereckých zastupitelů na příští rok. Případ přebírá nový soudce. Podle obžaloby zastupitelé způsobili před sedmi lety městu milionové škody schválením údajně nevýhodného prodeje dvou městských pozemků. Pbžalovaní vinu odmítají. Hrozí jim však tři roky vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Předseda senátu libereckého soudu Lukáš Korpas dnes nezahájil hlavní líčení, protože obžalovaní doručili nový znalecký posudek a žádají výslech znalců.

Podle předloženého posudku nepřekročila způsobená škoda půl miliónu korun, zatímco žaloba uvádí škodu 3,5 miliónu. Proto bude nutné zřejmě vypracovat revizní znalecký posudek.

Soudce Lukáš Korpas ale odchází na roční stáž a tak si rozsáhlý případ přebírá nový soudce.

Okresní soud řeší tento případ už potřetí. Nejprve trestní stíhání bývalých zastupitelů zastavil při předběžném projednání obžaloby. Nejvyšší soud toto rozhodnutí zrušil. Při veřejném líčení slyšeli zastupitelé osvobozující rozsudek. Odvolací soud ho ale zrušil a zastupitelé museli jít před soudce znovu.

Celkem 23 libereckých zastupitelů údajně bez výběrového řízení prodalo v roce 2007 dva pozemky ve čtvrti Doubí pod cenou.

Za první pozemky rodina majitele autoservisu zaplatila 875 korun a za druhý 350 korun za metr. Podobné pozemky, na nichž lze v Liberci stavět, se běžně prodávaly za 1500 až 1800 korun za metr.

Obžalovaní zastupitelé se hájili tím, že spoléhali na podklady připravené úředníky, které následně schválili radní města.

Pro hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme