Liberečtí senioři dostali k Vánocům speciální taxi, které jim usnadní cesty po městě

Od nového roku bude po Liberci jezdit speciální taxi. K Vánocům ho pomyslně dostali všichni senioři a také lidé s hendikepem. Taxík od Konta Bariéry putoval během vánočních svátků do libereckého komunitního střediska Kontakt, které bude novou dopravní službu potřebným lidem zprostředkovávat. Senioři dárek na čtyřech kolech vítají s úsměvem a s vidinou snadnějšího cestování po městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior taxi v Sokolově

Senior taxi v Sokolově | Foto: Andrea Strohmaierová | Zdroj: Český rozhlas

„Služba bude určená pro seniory a také pro hendikepované, pro maminky s dětmi a podobně. Jedna jízda bude stát 30 korun. A kolik těch jízd bude moct za měsíc ten senior udělat, to ukáže čas, jaký bude o službu zájem,“ vysvětluje ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků, která nové sedmimístné taxi do Liberce přivezla.

Klíčky si z jejích rukou symbolicky převzal ředitel libereckého komunitního centra Kontakt Michal Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senioři v Liberci dostali k Vánocům speciální sedmimístné taxi. Natáčela o tom redaktorka Šárka Škapikova

„Pro naši organizaci je to dobrá zpráva, protože my se snažíme se seniory pracovat v nejrůznějších oblastech, a já jsem moc rád, protože samozřejmě otázka dopravy seniorů, bezpečí seniorů, je velmi aktuální. A pevně věřím, že právě i pomocí taxíka-maxíka se nám podaří všechny tyto aspekty zohlednit a ty služby i zkvalitnit a rozšířit,“ říká ředitel centra.

Poptávka seniorů po dopravě ušité na míru existuje. Některé spolky už takové služby nabízejí. Nový taxík si ale podle Michala Dufka využití rozhodně najde.

„V Liberci podobné služby existují. Ona to není úplně nová služba, nicméně je evidentní, že na stotisícové město kapacita není dostačující. Takže já pevně věřím, že se nám právě podaří poptávku, která v Liberci je, více uspokojit – dokonce si myslím, že ji ani nenaplníme, že bude poptávka stále větší než kapacity,“ dodává Michal Dufek.

Nové taxi vítá i seniorka Dana Škodová, která si pochvaluje i jednotnou cenu třicet korun za jízdu. „To je tak na nás, na naše finanční možnosti, které máme jako důchodci. Jsme všichni nadšení.“

Jízdy bude propojovat dispečink

Paní Škodová není jediná, kdo bude mít o cestu novým taxíkem hned na začátku příštího roku zájem.

„Proto bude dispečink, kde se lidé budou objednávat, a bude samozřejmě dobré, kdyby mohlo jet najednou pět šest lidí, aby se nejelo s jedním člověkem. To znamená, i to bude pro tu organizaci, aby jízdu naplánovali a zorganizovali - takový malý autobus,“ uzavírá ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme