Lidem v Novém Jičíně došla trpělivost s narkomany, vydali se do ulic sbírat použité stříkačky

Půlroční martyrium a strach z nákazy. Tak se může změnit život člověku, když se třeba při procházce parkem píchne o odhozenou injekční stříkačku. Musí projít očkováním a doufat, že vše dobře dopadne. V Novém Jičíně přibývá případů, kdy se o použité stříkačky poraní děti. Do ulic proto vyrazili dobrovolníci, kteří je společně se strážníky sbírají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážník městské policie sbírá použité injekční stříkačky

Strážník městské policie sbírá použité injekční stříkačky | Foto: Městská policie Ústí nad Labem

„Našla jsem vnitřek stříkačky, teď bychom měli zkusit najít i obal,“ říká dobrovolnice Ilona Majorošová a část stříkačky nabírá speciálními nůžkami a umisťuje ji do žlutého kontejneru.

„Tady je vidět, že si někdo rozbalil úplně novou stříkačku, použil a zahodil jak obal, tak i použitou stříkačku,“ ukazuje ředitel Městské policie Nový Jičín Jiří Klein.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatele Nového Jičína trápí nebezpečný odpad v ulicích. Spolu se strážníky sbírají použité injekční stříkačky. Více od Zdislavy Mochové

Úzká cesta mezi garážemi – to je typické doupě, kde se dá stříkačka najít.

„Byl to takový impulz potom, co nás opravdu mrzelo, že se tady zranil malý občánek z Nového Jičína,“ vysvětluje Klein.

Strach ze zranění, to motivuje místní obyvatele k boji s nepořádkem v ulicích. Sbírat injekční jehly se vydala i studentka Petra:

„Sice nemám děti, ale mám psa. Kolikrát jdu po ulici a vidím na zemi stříkačku. Proto mi to není lhostejné. Je to něco šíleného, hrůza, binec, evidentně se tam shromažďují narkomani,“ popisuje místo, kde našla hned několik použitých stříkaček.

„Asi by se to mělo konat častěji než jednou za čas. Ať to má nějaký efekt,“ dodává.

Za jeden večer dobrovolníci našli nejen v temných zákoutích města, ale i na hřištích nebo v parcích 20 injekčních stříkaček. A v hledání budou už za pár týdnů pokračovat.

Zdislava Mochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme