Litoměřice čelí žalobě za neposkytnutí prostoru opozici v radničních novinách

Kvůli neotisknutí povolebního článku hnutí ANO v radničním zpravodaji čelí Litoměřice žalobě z porušení tiskového zákona. Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby a následně skončilo v opozici, chtělo otisknout vyjádření k povolební situaci. To město odmítlo, zastupitelé za ANO proto podali na město žalobu. Jde o jednu ze tří žalob, které jsou podány v souvislosti s tím, že se zastupitelé nemohli vyjádřit v obecních či městských novinách. Vyváženost radničních novin hodnotí sdružení Oživení, které provozuje internetové stránky hlásnátrouba.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litoměřice - náměstí

Litoměřice - náměstí | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

„Bylo to vyjádření povolebního stavu tak, jak my ho vnímáme. Proto jsme považovali za nutné to občanům, kteří nás volili, dát nějak na vědomí. Máme za to, že dochází k porušování tiskového zákona,“ říká Tomáš Sarnovský z hnutí ANO, které v Litoměřicích vyhrálo loňské komunální volby.

Po volbách chtěli zástupci hnutí otisknout v radničním zpravodaji jejich reakci na výsledek voleb a povolební uspořádání. Podle starosty Litoměřic Ladislava Chlupáče z ODS byl ale článek příliš dlouhý a neetický. Město ho proto, po poradě s právníkem, neotisklo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli neotisknutí povolebního článku hnutí ANO v radničním zpravodaji, čelí Litoměřice žalobě, podrobnosti zjišťoval Jan Bachorík

„Jednak byl větší svým rozsahem a také tam byla některá místa, která jsou v rozporu s etikou. A celkově se dá říct, že ani nebyl v souladu s tiskovým zákonem. Bylo to vlastně vyjádření nikoli zastupitelů, ale hnutí ANO. A byl to typický povolební článek,“ vysvětluje Chlupáč.

S tím ovšem Tomáš Sarnovský z hnutí ANO nesouhlasí. Podobný názor má i advokátka Andrea Kohoutková ze sdružení Oživení, která ANO v Litoměřicích ve věci žaloby na radniční zpravodaj zastupuje. Tiskový zákon podle ní dovoluje široký výklad a soud by měl rozhodnout, zdali bylo možné článek otisknout, či nikoli.

„Příspěvek se týkal výsledku povolebního vyjednávání a měl jakousi ráznější rétoriku. A proto i toto je zajímavé, kam až sahá ta hranice mezi svobodným politickým projevem a případným názorem soudu, co by mohlo být v rozporu s dobrými mravy,“ naznačuje právnička.

Jasná pravidla

Litoměřický radniční zpravodaj už má novou redakční radu, ve které figuruje i Tomáš Sarnovský z hnutí ANO. Podle šéfredaktorky Evy Břeňové jsou pro vyjádření zastupitelů nastavená jasná pravidla.

„Je cílem, aby se všichni zastupitelé během celého roku vystřídali. Proporcionálně je to udělané tak, že například ANO a ODS, kteří mají shodně nejvyšší počet zastupitelů, mají přístup do každého radničního zpravodaje se čtvrtinou stránky,“ popisuje Břeňová.

Kolik prostoru daný zastupitel dostane, tiskový zákon jasně nedefinuje a nechává rozhodnutí na redakční radě. „Do zákona nebyl vkládán podrobný manuál, za jakých podmínek má opozice nárok na vyjádření v městské tiskovině. Případy je proto třeba posuzovat individuálně,“ říká Simona Cigánková z ministerstva kultury.

„Přiměřenost se vztahuje k celkovému rozsahu dotčeného periodického tisku a současně k polické síle reprezentace, která žádá o sdělení v tomto tisku. Redakční rada musí tyto požadavky vyhodnotit v kontextu jejich periodika i složení tamního zastupitelstva,“ upřesňuje Cigánková.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme