Litovelské náměstí získává novou podobu. Ne všem se ale líbí

Nové lampy, systém parkování i klidovou zónu přinese Litovelským nové náměstí Přemysla Otakara. Jeho oprava je z poloviny hotová. Někteří místní jsou ale z nové podoby náměstí velmi překvapení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravy náměstí v Litovli

Opravy náměstí v Litovli | Foto: Monika Pustovková

„Moc se nám nelíbí, čekali jsme od toho něco jiného. I s těmi světly mi to přijde jako moc moderní. Čekala jsem třeba víc laviček,“ říká Barbora Šišmová, když jde s kočárkem po nově opraveném náměstí.

„Kdyby to bylo pořádně udělané, tak je to dobré. Podívejte se, jsou tady moc velké mezery, voda to vyplaví. Není to kvalitně udělané. Nevím, jak dlouho to vydrží,“ ukazuje hůlkou na spáry mezi dlažebními kostkami Oldřich Kolář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litovelské náměstí získává novou podobu. Redaktorka Monika Tomášková zjistila, že někteří místní jsou velmi překvapení

Marie Reichlová je naopak z nové podoby náměstí nadšená. „Mně se to líbí. I ta světla jsou pěkná a k tomu náměstí jdou.“

Rozporuplné reakce budí u Litovelských hlavně čtyři nové lampy. Mají opravdu netradiční tvar. Ze země stoupají čtyři kovové tyče, které se několik metrů nad zemí sbíhají do jedné. V prostoru mezi nimi je skleněná žárovka. Nad ní jsou potom další bodová světla.

Opravy náměstí v Litovli | Foto: Monika Tomášková

„Lampy mají symbolizovat historickou louč, to je to hlavní světlo, které je ve spodní části. Ta bodová světla jsou potom na nasvětlení radnice a dominantních budov, které mají historickou hodnotu. Na té druhé půlce bude nasvětlený morový sloup,“ vysvětluje Petr Navrátil, referent investic litovelské radnice.

Nově bude na náměstí také vyznačené místo, kde v minulosti stával pranýř. Přišlo se na něj při archeologickém průzkumu.

Velké změny čekají v souvislosti s úpravami náměstí i dopravu. Parkovacích míst je o třetinu méně a nově jsou rozmístěna po obvodu náměstí. Uprostřed pak vznikne klidová zóna s lavičkami. Stavební stroje zmizí z litovelského náměstí na jaře příštího roku.

Opravy náměstí v Litovli | Foto: Monika Tomášková

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme