Litvínov vybral pět oblastí, s jejichž řešením má pomoci Agentura pro sociální začleňování

Návrhy na řešení sociálního napětí v Litvínově připravují tamní úředníci spolu s vládní Agenturou pro sociální začleňování. Pokud takzvaný strategický plán schválí zastupitelé, město by mělo čerpat státní dotace na konkrétní projekty. Litvínov vybral pět nejpalčivějších problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janovské sídliště

Janovské sídliště | Foto: Radio Wave

„Strategický plán má řešit několik zásadních oblastí jako vzdělávání, bezpečnost, sociální služby, bydlení a oblast zaměstnávání,“ přiblížila vedoucí sociálního odboru litvínovské radnice Veronika Knoblochová.

Ne všude ovšem byli s činností vládní agentury spokojení. Například v Duchcově nebo ve Šluknově, který před dvěma lety ovládly sociální nepokoje.

„Spolupráce nám nepřinesla nic moc plodného. Byly nám poskytovány rady od zeleného stolu, ale konkrétní problémy v konkrétním terénu jsme ve finále stejně museli řešit my našimi pracovními silami a za naše prostředky,“ vysvětila starostka Šluknova Eva Džumanová za Starosty a nezávislé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litvínov vybral pět oblastí, s jejichž řešením má pomoci Agentura pro sociální začleňování

Agenturu pro sociální začleňování, která by dnes měla dostat nového ředitele, každopádně čeká na litvínovském sídlišti Janov hodně práce. Jen loni tam radnice evidovala 800 změn trvalého bydliště.

„27 procent příspěvků na živobytí z oblasti hmotné nouze, které vyplácí úřad práce, jde do Janova. Městská policie eviduje 600 oznámení, která řešila v Janově. Bylo to ve věci občanského soužití,“ upozornila Knoblochová.

Obyvatelé sídliště Janov si stěžují na soužití s nepřizpůsobivými. „Popliváno, na dveře nesmím sáhnout. Když sáhnu, musím okamžitě vydezinfikovat ruce. Je to fakt hnus,“ uvedla paní Simona.

Počet ghett se od roku 2006 zdvojnásobil, žije v nich až 115 tisíc lidí

Číst článek

Podobné zkušenosti má i paní Eva, která bydlí v bloku F. „První den, co se nastěhovali, vybrané žárovky ve výtahu, napliváno, exkrementy. Každý nám tady kdysi záviděl, že to je pěkný baráček,“ posteskla si.

Ministr pro lidská práva a menšiny Jiří Dienstbier z ČSSD rozhořčeným obyvatelům slibuje, že spolupráce Litvínova s vládní Agenturou pro začleňování přinese řešení problémů: „Nastavená je na tři roky. Samozřejmě se počítá s tím, že na to bude navazovat další činnost.“

Sídliště Janov | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme