Má vysokoškolský diplom, přesto chce výuční list. Kvůli nejistotě v práci bude z učitele truhlář

Vystudoval pedagogickou fakultu, má vysokoškolský diplom i státnici z angličtiny. Přesto po 16 letech zamířil znovu do školy, tentokrát na učiliště. Nejistota v práci dovedla učitele na základní škole k výučnímu listu truhláře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel Jan Svoboda se vyučil truhlářem

Učitel Jan Svoboda se vyučil truhlářem | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

„Snižoval se počet učitelů a vypadalo to, že by eventuálně člověk mohl být bez práce. Tak jsem si řekl, že by bylo dobré mít ještě něco v ruce,“ vysvětluje téměř čtyřicátník Jan Svoboda, proč se rozhodl být truhlářem.

Po 16 letech praxe na základních školách se zapsal na technické učiliště v Olomouci. Při rekonstrukci rodinného domku totiž zjistil, že má na práci se dřevem vlohy a hlavně, že ho to baví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Získat výuční list na dálku je ale i pro vysokoškoláky stále atraktivnější. S učitelem, který se učí truhlářem, mluvila Blanka Mazalová

Nejdřív si udělal barový pult, pak stoličku a teď už má doma celou truhlářskou dílnu. Během několika měsíců si udělal kvalifikaci na nábytkáře i stavebního truhláře. Přišly ho díky evropským dotacím jen na zhruba 20 tisíc.

Závěrečné zkoušky skládal společně s osmnáctiletými učni. Bral to sportovně. Zato pro teenagery byl exotickým zjevem. „Chvilku jim trvalo, než si zvykli na to, že se tam pohybuje někdo, kdo má vousy a pleš,“ říká.

Učiliště ho vybavilo především teorií a přesným pojmoslovím. „To byla věčná hádka: šuplík či zásuvka. Pak já jsem používal slangové výrazy, které jsem se naučil od truhlářů,“ popisuje.

Výuční list truhláře dává panu Jiřímu velkou jistotu. Pokud přijde o práci, má na čem stavět. „V kraji, kde je 10procentní nezaměstnanost běžná, je to určitě nějaká jistota.“

Mezi úspěšnými držiteli výučních listů na dálku jsou na olomoucké škole polytechnické v Olomouci zatím jen muži. Podle výčtu ředitele Aleše Jurečky je jasné proč. „Provozní zámečník, obsluha dřevařských strojů, kominík, klempíř stavební, zedníky,“ vyjmenovává studijní obory.

Pro učitele Jana je ale výuční list truhláře znamená něco doslova hmatatelného. „Teď bude za mnou i něco vidět,“ říká.

Učitel Jan Svoboda se vyučil truhlářem | Foto: Blanka Mazalová

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme