Majiteli growshopů v Ostravě a Havířově potvrdil soud podmíněný trest

Krajský soud v Ostravě uzavřel případ majitele growshopů v Ostravě a Havířově. Za to, že ve svých prodejnách i na internetu nabízel kompletní vybavení pro pěstování marihuany, dostal Richard Klečka podmíněný trest. Odvolací senát tak potvrdil rozhodnutí okresního soudu, který Klečku už dříve odsoudil za šíření toxikomanie. Podnikatel jakoukoliv vinu od počátku odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Vědomě jsem nic nepáchal a domnívám se, že jsem nic nepáchal ani nevědomě. Tím, že někdo přijde do obchodu, rozhlédne se po nabízeném sortimentu, se z něho nestane uživatel návykových látek,“ prohlásil Richard Klečka hned na začátku odvolacího řízení.

Ve svém obchodě a e-shopu pro pěstitele nabízel kromě hnojiv a substrátů ještě donedávna také semena konopí a různé zavlažovací systémy. Vše mu zabavila policie při celorepublikové razii a obvinila ho ze šíření toxikomanie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odvolací senát potvrdil rozhodnutí okresního soudu, shrnuje případ majitele growshopů Richarda Klečky Kateřina Daňková

„Stále se cítím nevinný a nemyslím si, že bych cokoli spáchal,“ řekl Klečka. Úterní rozsudek už si ale poslechnout nepřišel.

Ani odvolací senát Richarda Klečku obžaloby nezprostil. V odůvodnění zmínil například to, že nabídka semen a dalších potřeb pro pěstování marihuany výrazně převyšovala zbytek sortimentu a obžalovaný musel vědět, že tím může ostatní podporovat v užívání drog.

„Dle názoru soudu jsou skutková zjištění okresního soudu úplná a správná. Jediná změna se týkala propadnutí věci,“ upřesnila mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová. Obhájce Jiří Ježek s rozsudkem nesouhlasí a zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Rozsudek vnímám jako varování. Říká: občane, nemůžeš věřit orgánům vlastního státu. Jednání, které stát dnes toleruje, může být označeno za trestné, a to zpětně,“ naráží Jiří Ježek na fakt, že dlouhá léta growshopy fungovaly bez problémů a s vědomím policie.

Ta je rozprášila před 3 lety, kdy po celém Česku zavřela kolem stovky obchodů a z šíření toxikomanie obvinila desítky lidí.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme