Malé obci na Žďársku hrozí 90milionová pokuta, vážně porušila podmínky dotace

Obci se čtyřmilionovým rozpočtem hrozí, že se stane jednou z nejzadluženějších v republice. Za pochybení při stavbě kanalizace, příjezdové cesty, ale i dodatečné změny ve smlouvách se stavební firmou by mohla Fryšava pod Žákovou horou na Žďársku dostat až 90milionovou pokutu. Věc šetří finanční úřad i policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budování kanalizace /ilustrační foto/

Budování kanalizace /ilustrační foto/ | Foto: Jana Huzilová

„Nejhorší problémy jsou v zimě, když nám vlastně tady po té rozblácené cestě má jet cisterna, která rozváží kaly. Spousta řidičů nám řekla, že tam nezajedou, protože se od čistírny už nedostanou. Že to není příjezdová komunikace, ale blátivý úvoz,“ popisuje jeden z problémů současný starosta obce Mojmír Humlíček (nezávislý).

Cesta přitom stála téměř jeden milion korun. Skládat se měla mimo jiné z 30centimetrové štěrkové vrstvy. Jenže dnes tam jsou jen kameny a blátivé kaluže. Přesto ji odbor životního prostředí a stavební v Novém Městě na Moravě bez problémů zkolaudoval.

„My můžeme cestu zkontrolovat jen vizuálně, nemáme možnost dělat vrty. Musíme věřit projektové dokumentaci,“ uvedla vedoucí odboru Lenka Jamborová.

Stejně se staví i ke kanalizaci na Šabartově kopci. Část stoky tam totiž vůbec nevznikla, i když i na ni dostala obec dotaci. Úředníci zkontrolovali stavbu při kolaudaci vizuálně a podle geodetického měření.

„To, jestli tam ta kanalizace je mezi jednotlivými šachtami, nebo není, případně v jakém stavu šachty jsou, to dokáže odhalit pouze kamerová zkouška. A my ani ve vyhlášce, ani v zákoně nemáme, že tu kamerovou zkoušku musíme vyžadovat. A to, co nemůžeme vyžadovat, to prostě nesmíme vyžadovat při kolaudaci,“ zdůvodnila kolaudaci Jamborová.

V srpnu 2013 nic nenasvědčovalo tomu, že by část kanalizace chyběla. Jenže když soudní znalkyně nechala udělat kamerové zkoušky, zjistila, že potrubí nevede tak, jak bylo naplánováno. Uvádí to ve znaleckém posudku, který má Radiožurnál k dispozici.

Podle ředitele stavební firmy Insta CZ Jana Všetičky bylo ale vše v pořádku. „Postaveno je to, co bylo požadavkem investora, TDI (technický dozor investora - pozn, redakce) a všemi orgány,“ okomentoval záležitost Všetička.

Na čistírnu odpadních vod a kanalizaci dostala Fryšava dotaci převážně z evropských fondů. Celkem činila necelých 40 milionů korun. Kromě cesty a chybějící části kanalizace však projekt provázely i jiné nesrovnalosti.

Obec vítězné stavební firmě dodatečně zmírňovala podmínky

Výběrové řízení vyhrála společnost, která nabízela nejdelší záruku. Jenže právě tu vedení obce dodatečně výrazně zkrátilo, aby nemuselo platit vícepráce. A to tak, že by nakonec vyhrála firma o pět a půl milionu levnější.

Vedení obce o tom však neřeklo Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP), od kterého 40 milionovou dotaci na čistírnu odpadních vod a kanalizaci dostalo. To je ale podle ředitele fondu Petra Valmana podstatná změna původní smlouvy, díky které obec příspěvek dostala.

„Pokud by se skutečně jednalo o podstatnou změnu smlouvy, která mohla ovlivnit původní soutěž, hrozí finanční korekce až do výše 25 procent poskytnuté dotace,“ upozorňuje Valman, který se po upozornění Radiožurnálu chce na celý projekt zaměřit. Zatím tam od kolaudace úředníci SFŽP žádnou kontrolu nedělali. Stačilo jim každoroční hlášení od obce.

Od finančního úřadu hrozí Fryšavě pokuta až 80 milionů korun, dalších deset může být od SFŽP. Pro obec se čtyřmilionovým ročním rozpočtem by celkem devadesátimilionová sankce byla podle Mojmíra Humlíčka likvidační. „My bychom byli absolutně neakceschopní cokoli platit.“

Bývalý starosta se k celé záležitosti odmítl jakkoli vyjádřit, podle bývalého místostarosty Jiřího Humlíčka ale bylo vše v pořádku. „Já za sebe můžu říct, že takové věci, které se kolem toho řeší, jsou naprosto neopodstatněné. Že to bylo všechno tak, jak to mělo být,“ tvrdí Jiří Humlíček.

ČRo, Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme