Manželka a dcera Kramného zemřely podle patologů po zásahu elektřinou

Dcera Kramných zemřela na náhlé selhání srdce při zasažení elektrickým proudem. Vyplynulo to z výpovědi znalce v procesu s Petrem Kramným, Markem Dokoupilem. Závěry o smrti elektrickým proudem potvrdila i znalkyně Margita Smatanová, která pitvala tělo Kramného manželky. Obžalovaný po celou dobu vyšetřování vinu odmítá. Manželka i dcera podle něj zemřely nejspíše na otravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U ostravského soudu pokračuje proces s Petrem Kramným

U ostravského soudu pokračuje proces s Petrem Kramným | Zdroj: ČTK

Podle patologa nebyly na těle oběti patrny žádné známky sebeobrany ani zranění svědčící o fyzickém útoku. Smrt musela nastat náhle, na těle nebyly žádné známky svědčící o postupném vyhasínání životních funkcí. Všechny symptomy prý tak ukazují na zásah elektrickým proudem.

"Při tom nálezu, který máme, se nám v současné době nejeví žádná další možná eventualita jako reálná," řekl znalec Marek Dokoupil. Právnička pozůstalých Klára Long Slámová považuje posudky za klíčové.

„Tam jsou proudové známky na kůži, jsou tam typické proudové změny na všech orgánech u obou obětí. Veškeré skutečnosti nalezené při pitvách prokazují, že příčinou úmrtí byl zásah elektrickým proudem.“

Egyptský posudek je jiný

Závěry českého znalce se liší od posudku z Egypta. Tamní lékař ale prý nepitval důkladně mozek ani srdce. Nálezy podle Dokoupila nepotvrzují ani déletrvající průjem, o kterém mluvil obžalovaný. V zažívacím traktu mrtvých byla běžná stolice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Krajského soudu v Ostravě sleduje reportér Martin Knitl

Pitvu v Česku podle znalce nijak neovlivnila skutečnost, že v těle po převozu do vlasti chyběly některé důležité orgány, například žaludek. U Krajského soudu v Ostravě jsou teď na řadě výslechy dalších znalců.

Kramného advokátka Jana Rejžková jednoznačnost posudku ostravského patologa zpochybňuje. Koncem týdne se očekává výpověď znalce, kterého oslovila obhajoba.

Matka s dcerou zemřely koncem července 2013 přímo v hotelovém pokoji v egyptském letovisku Hurghada. Obžaloba tvrdí, že Petr Kramný vraždy naplánoval, protože byl na své ženě závislý a trpěl ztrátou zájmu z její strany.

Kramný u soudu už dříve odmítl, že by manželce a dceři ublížil. Plánovali podle něj společnou budoucnost.

Vražda elektrickým proudem je podle expertů výjimečná. Případ se tak může zapsat do učebnic kriminalistiky.

Případ Petr Kramný | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme