Měření rychlosti v opravovaném úseku D1 u Brna začne v jednom ze směrů o měsíc později

Úsekové měření rychlosti v opravovaném úseku dálnice D1 u Brna začne v jednom směru fungovat o měsíc později. Řidiče tam mají hlídat kamery umístěné na mýtné bráně a na speciálním stožáru. Úřad v Rosicích je připraven začít každým dnem rozesílat obálky s pokutami. Druhou polovinu dálnice, přesněji řečeno jízdní pás od Prahy na Brno, ale dostala na poslední chvíli na starost zcela nepřipravená radnice ve Šlapanicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána s kamerovým systémem

Mýtná brána s kamerovým systémem | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

„Po instalaci bude probíhat kalibrační provoz. Předpokládáme, že nejpozději na přelomu května a června začne systém měřit naostro,“ říkal před třemi týdny mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úsekové měření rychlosti v opravovaném úseku dálnice D1 u Brna začne v jednom směru fungovat o měsíc později. Natáčel o tom Tomáš Jelen

Teď je ale všechno jinak. Protože konec měřeného úseku spadá do správního obvodu Šlapanic, všechny přestupky spáchané ve směru do Brna musí řešit právě tamní úřad.

„Pro nás je to poměrně nová záležitost, protože oficiálně jsme se o této věci dozvěděli v úterý,“ uvádí Jakub Mikšovský ze šlapanické radnice.

Tamní úředníci nemají s přestupky za rychlost žádné zkušenosti.

„Musíme přijmout i nového zaměstnance, který bude řešit tyto přestupky, protože v současnosti na to nemáme kapacitu, abychom to úspěšně zvládali. Předpokládám, že to zabere červen a od července by už vše mělo běžet, jak má,“ dodává Mikšovský.

Jak je možné, že se vše řeší až na poslední chvíli, nechtěl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold komentovat:

„Se všemi obcemi, kterých se tato agenda týká, komunikujeme každý den, ale nebudeme řešit administrativní detaily, jak ten proces bude fungovat. To je pro řidiče naprosto nepodstatné.“

Pro úřady bude vyřizování přestupků náročné. Dopravním omezením projede denně 40 tisíc aut. Každé desáté překročí rychlostní limit o víc než deset kilometrů v hodině. Každým dnem by mělo naostro začít měření ve směru na Prahu, který má na starosti úřad v Rosicích.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme