Města na Jablonecku podporují domácí kompostování. Zájem lidí je velký

Města na Jablonecku se snaží snížit množství odpadu, který lidé vyhazují do popelnic. S pomocí dotací kupují kompostéry, které lidem zdarma pronajmou a po několika letech zcela přenechají. Zájem je veliký. Třeba ve Smržovce po první várce kompostérů hned objednali další.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kompostér

Kompostér | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

„Máme velký pozemek, asi tisíc metrů čtverečních trávníku, máme ze dřeva udělaný kompost, který víceméně používáme, ale když se naskytla tahle možnost, tak jsme si ho chtěli vzít a podařilo se,“ říká Václav Urban, který už používá plastový kompostér rok.

Podle něj je plastová nádoba v mnohém lepší než klasická dřevěná ohrádka, třeba proto, že má víko a zápach tolik neruší sousedy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podporu kompostování na Jablonecku se zajímala redaktorka Šárka Škapiková

„V první řadě tam házíme trávu, pak tam dáváme zbytky zeleniny a ovoce, když se oškrábou brambory a podobné věci,“ popisuje Václav Urban s tím, že zkompostovat se dají třeba i květiny nebo piliny.

Ve Smržovce teď probíhá druhá vlna předávání kompostérů lidem. „Docela nás překvapil zájem lidí, všech 265 kompostérů našlo svého uživatele,“ přibližuje starosta Smržovky za ODS Marek Hotovec.

Podobný zájem je i v Železném Brodě, kde s tříděním na zahrádkách začínají. „Zájem je hodně veliký. Nyní po první zprávě máme už asi polovičku z těch tří set kontejnerů rozdanou, zamluvenou,“ říká starosta města André Jakubička z hnutí Občané pro změnu.

Odměnou všem novým majitelům černých nádob bude nejen dobrý pocit z ekologické ohleduplnosti, ale také možnost ušetřit.

„Máme zájem na tom, aby se snižovaly náklady na odpad, a pokud budou lidé třídit, tak budou také platit nakonec méně,“ dodává André Jakubička.

Šárka Škapiková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme