Meteorologové varují před silným větrem a deštěm. Nejezdí lanovky na Sněžku a na Ještěd

Meteorologové vydali výstrahu před silným deštěm a větrem. Ta platí pro Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský a Olomoucký kraj až do osmé hodiny večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanovka na Ještěd

Lanovka na Ještěd | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Hodně prší hlavně v Jeseníkách a taky v Beskydech. Na severu a severozápadě Česka se tak můžou zvedat hladiny řek. Podle meteorologa z Českého hydrometeorologického ústavu Josefa Hanzlíka by někde mohly dosáhnout i prvního stupně povodňové aktivity.

„Ten první stupeň povodňové aktivity byl již dosažen v dopoledních hodinách na Labi v profilu Špindlerův mlýn. Očekáváme ovšem, tak jak ty srážky budou v průběhu odpoledne slábnout, tak by se ty stavy měly vracet k původním hodnotám. Tak jak zesilovali srážky, zesiloval postupně i vítr. Ty nejvyšší nárazy se pohybují kolem 20 metrů za sekundu, v horských hřebenových oblastech kolem 25 metrů za sekundu,“ říká Hanzlík.

Meteorologové varují před větrem a deštěm. V Jeseníkách a Beskydech může sněžit

Číst článek

Kvůli silnému větru v úterý nejezdí ani lanovky na Ještěd a na Sněžku. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Dopoledne však rychlost větru dosahovala 80 kilometrů v hodině. Na Ještědu byla situace ještě horší. Zde vítr dosahoval rychlosti až 104 km/h, pro provoz je ale přípustná jen polovina.

Zatím není jasné, jestli se lanovky v průběhu dne ještě rozjedou. Podle předpovědi má totiž foukat celý den a ve výškách nad 900 metrů se mají přidat také sněhové přeháňky.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme