Mezi finalisty Ceny Michala Velíška je mladík z Prahy, který bránil napadenou ženu v autobusu

Zastal se napadené ženy a sám pak čelil útoku agresorů. To je případ Jana C., jednoho z nominovaných na Cenu Michala Velíška. Dostal se do finále soutěže, nadšený z toho ale není. V médiích i na přebírání ocenění se proto nechává zastupovat svým strýcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena Michala Velíška

Cena Michala Velíška

Třicetiletý Jan nechce být veřejně známý, proto za sebe nechává vystupovat svého strýce Víta Chadimu.

„Protože, ač se událost odehrála už 3. května, do dneška není případ vyřešený, do dneška probíhá šetření. A pochopitelně, jako každý člověk, místo toho, aby byl pyšný na to, co udělal a někoho se zastal, tak v dnešní době má spíše obavu, aby ti agresoři neobrátili svůj hněv proti němu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O činu statečného mladíka mluvila s jeho strýcem Věra Pavlasová

Rodina Jana byla z jeho postoje, kdy se zastal napadené ženy, velmi překvapená, protože mladý muž je introvertní typ, uzavřený do sebe.

„Určitě je ochotný pomoci druhým. Ale tuto věc, kterou udělal, bychom od něho, upřímně řečeno, nečekali,“ konstatoval Vít Chadima.

Jana napadení útočníky v metru, podle slov rodiny, změnilo.

Netečnost svědků útoku

„On se v autobuse staré paní zastal, a když ho potom v metru napadli agresoři, všichni kolem procházeli bez jakéhokoli povšimnutí a nechali ho na pospas agresorům.“

Rodina je na jeho statečný čin dnes náležitě pyšná, i když rodiče se zveřejněním zpočátku nesouhlasili. Případ byl ale medializován na základě kamerového záznamu v metru.

Střihač televize Nova Michal Velíšek byl 13. září 2005 zabit na Karlově náměstí v Praze. Neváhal se zastat neznámé mladé ženy před násilníkem, třebaže měl sám v kočárku ani ne roční dcerku. Od té doby jsou každoročně oceňováni děti, muži a ženy, lidé různých povolání, věku, odlišných životních zkušeností i názorů, kteří projevili podobnou odvahu jako Michal Velíšek.

„Trval jsem na tom, že v dnešní době, kdy stále slyšíme, jak jsou mladí lidé nevšímaví, tak se tady najednou objevil mladý člověk, kluk, kterému to nebylo jedno.“

„A ač to není žádný sportovec, nepěstuje bojová umění, prostě najednou viděl starou paní, která se ocitla v nebezpečí a on, aniž by přemýšlel o tom, jaké by to mohlo mít následky, tak se jí zastal,“ zdůraznil mladíkův strýc.

„A pro mě to byla najednou ukázka toho, že nikoli všichni mladí lidé jsou stejní. A ne všichni jsou tak špatní, jak se o nich mluví.“

Zveřejněním svého činu pan Jan rozhodně nadšený není, a proto požádal svého strýce, aby ho v médiích i při přebírání ocenění zastupoval.

„Když se dozvěděl, že se dostal do finále, tak mě požádal, jestli bych mohl případnou cenu za něj převzít.“

Trojice finalistů

Devátý ročník Ceny Michala Velíška vyvrcholí vyhlášením vítěze 3. prosince v rezidenci primátora hlavního města Prahy. Pan Vít Chadima z Poličky bude u toho a bude zastupovat svého synovce Jana.

Dalším finalistou Ceny Michala Velíška je Petr Vejvoda ze Žďáru nad Sázavou, zastal se spolužačky, útočnice ho pobodala a on zranění podlehl.

Třetím nominovaným, který se dostal do finále, je Petr Dlouhý ze Sedlčan oceněný za záchranu invalidního řidiče z potápějícího se auta.

Milan Kopp, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme