Ministerstvo se pustilo do úřadu Vitáskové: Vyvolávají nervozitu u výrobců energie

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) odmítá snahy Energetického regulačního úřadu, jemuž šéfuje Alena Vitásková, opakovaně vyvolávat nervozitu a napětí u výrobců energie a resortů státní správy v souvislosti s podporou pro obnovitelné zdroje. MPO to sdělilo ve vyjádření pro média s tím, že jednání o potřebném povolení pro podporu jsou ve finální fázi. ERÚ bez takzvané notifikace odmítá cenovou podporu vypsat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Energetický regulační úřad ve čtvrtek informoval, že jím vydané cenové rozhodnutí zatím nepočítá pro příští rok s výplatou podpory pro většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Podpora činí více než 40 miliard korun ročně. V případě, že obnovitelné zdroje chybějící schválení od EK dostanou, může úřad cenové rozhodnutí změnit.

Ředitel odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu Ladislav Havel nepochybuje, že takzvaná zelená energie nakonec podporu získá.

„Myslím, že nebezpečí, že Evropská komise tu podporu neschválí, tady neexistuje. My jednáme každý den s e zástupcem Evropské komise pro notifikační řízení. A to notifikační řízení spěje k pozitivnímu závěru. Můžeme mluvit řádově o týdnech, chtěli bychom, aby to bylo co nejdříve v měsíci říjnu,“ uvedl.

MPO v prohlášení také uvádí, že sama komise již dříve avizovala ukončení notifikačního řízení pro zdroje uvedené do provozu v období 2006—2012 do konce září.

Výplatu podpory obnovitelných zdrojů energie zajišťuje v Česku od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli samotní distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu obnovitelných zdrojů od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

„Posunutí data vydání notifikačního rozhodnutí pro výrobce energie z obnovitelných zdrojů ale neznamená žádné riziko. Podpora těchto zdrojů se opírá o cenové rozhodnutí ERÚ z roku 2015, které pokrývá celý letošní rok,“ píše se ve vyjádření.

MPO v něm také uvádí, že od Energetického regulačního úřadu považuje za nekorektní, že veškerou odpovědnost přenáší jen na něj. „K vyjednávání a k přípravě podkladů pro rozhodnutí komise je totiž ustavena široká meziresortní pracovní skupina složená ze zástupců celkem šesti resortů včetně Energetického regulačního úřadu, ministerstva financí a ministerstva zemědělství,“ upozorňuje.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme