Ministerstvo zahraničních věcí kontroluje hospodaření Štiřína, uvažuje o jeho prodeji

Státní zámek ve Štiříně možná bude znovu na prodej. Ministerstvo zahraničních věcí v tuto chvíli řeší, jestli se vyplatí dál udržovat areál, který slouží jako státní reprezentační hotel. Zámek letos dostal dvanáctimilionový příspěvek od státu, protože není soběstačný. Podle jeho ředitele Jiřího Hrubého je ale o Štiřín v posledních měsících nebývalý zájem ze strany státních úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Štiřín

Zámek Štiřín | Foto: Archiv Českého rozhlasu

„Pokud budou dál státní instituce využívat Štiřín tak, jak se to děje nyní, a nárůst je stále velký, tak tento příspěvek Štiřín do roka a půl potřebovat nebude,“ říká Hrubý.

Ekonomice Štiřína nevěří ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO, který prodej státního reprezentačního zámku schvaluje:

„Já o tom nevím, že by Štiřín vydělával. Pokud vím, tak prodělává ročně 10 milionů korun. Je to obrovský majetek, který podle mne stát nevyužívá. Stát by asi neměl vlastnit golfové hřiště.“

Ministerstvo zahraničních věcí nyní kontroluje hospodaření ve svých budovách. Do konce roku vládě předloží ekonomicky nejvýhodnější návrh, jak s areálem dál naložit.

„Vyhodnocujeme si všechny možné varianty jeho budoucnosti od stávajícího stavu až po nějaké jiné řešení, včetně prodeje. To znamená zejména ekonomické aspekty všech variant. Do konce letošního roku chceme na ministerstvu zahraničních věcí přijmout rozhodnutí, které následně předložíme vládě,“ uvádí náměstek ministra Martin Pros z ČSSD.

Letos dostal státní zámek příspěvek od státu 12 miliónů korun a dalších 30 miliónů na provoz vydělal. Peníze šly na modernizaci rezervačního systému, opravy, nebo údržbu 40hektarového parku, kde je také golfové hřiště.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme