Ministerstvo životního prostředí posoudí případnou těžbu grafitu na Vltavotýnsku

Dohled nad posouzením případné těžby grafitu na Vltavotýnsku převezme ministerstvo životního prostředí. Dohodli se na tom starostové dotčených obcí a vedení spolku Za čisté Vltavotýnsko přímo s ministrem Richardem Brabcem z hnutí ANO. Obyvatelé dotčené lokality se obávají, že těžba grafitu poškodí životní prostředí a další rozvoj obcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí | Foto: Filip Jandourek

Těžbu grafitu v okolí obce Hosty na Vltavotýnsku plánuje soukromá společnost. Mezi jejím ředitelem a místním spolkem Za čisté Vltavotýnsko vzplál spor, který vyvrcholil už několika trestními oznámeními na obě strany.

Starostové okolních obcí mezitím také jednali s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem o tom, jak v celé věci dál postupovat, říká starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek z ODS:

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskuse kolem možné těžby grafitu na Vltavotýnsku sleduje Martin Pokorný

„Spíše bych řekl, že se nás snažil ubezpečit o tom, že ministerstvo životního prostředí udělá všechno pro to, aby velice podrobně prověřilo všechny možné dopady a v tom, že budou nekomprosmisní a zásadoví.“

Proces EIA povede ministerstvo

Jak dodává mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková, ministr přislíbil starostům, že celý případný proces EIA - tedy posouzení vlivu těžby na životní prostředí - povede přímo ministerstvo a nikoli jeho krajská pobočka.

Zároveň má od ledna příštího roku platit novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí.

„Která do budoucna posílí práva dotčené veřejnosti, jako jsou občanská sdružení, obce, či vlastníci pozemků, a to tak, že jim umožní se obrátit přímo na soudy v případě pochybností při aplikaci zákona EIA,“ uvedla Roubíčková.

Vývoj posledních měsíců a týdnů utvrzuje starostu Milana Šnorka i jeho kolegy v opatrné nedůvěře vůči firmě, která těžbu grafitu připravuje:

„Sami se připravujeme na to, abychom uchránili vlastní občany a naše rozvojové strategie v procesu EIA a abychom podávali do procesu kvalifikované připomínky k mnoha problematickým aspektům.“

Hlubinná těžba grafitu skončila na Vltavotýnsku v 50. letech. Od té doby se tam některé štoly propadly.

Ředitel firmy, která obnovení těžby plánuje, už dříve prohlásil, že povrchový důl životní prostředí příliš nezatíží. Podle jeho názoru je třeba grafit odtěžit, aby se štoly už dále nepropadaly.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme