Místo řezaných stromků jedličky v květináčích. Takovou alternativu nabízejí ekologové z Brna

Brněnští ekologové dnes začíná prodej živých vánočních jedliček v květináči. Stojí necelou stokorunu a pořídit si je mohou lidé, kterým je líto, že řezaný stromek musí po Vánocích vyhodit. Jedličku je totiž možné na jaře vysadit do přírody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jehličí (ilustr. foto)

Jehličí (ilustr. foto) | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain, Robert H. Mohlenbrock

Jedliček se každý rok prodá několik set a do lesa se vrátí asi třetina z nich, říká Markéta Honzová z ekologické poradny Veronica.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brněnští ekologové ode dneška nabízejí vánoční jedličky v květináči. Natáčela s nimi redaktorka Vlasta Gajdošíková

„Na dvorečku jich máme tolik, že je to hotový les, dalších 200 kusů čeká, dohromady jich je na celé Brno něco přes 600,“ vypočítává.

Jedličky v květináči stojí necelou stokorunu a jsou podle ní vysoké asi 40 cm, některé až půl metru.

„Někdo by se mohl ptát, proč jsou tak maličké. Je to proto, že větší stromky by se potom v lese špatně ujímaly,“ vysvětluje Markéta Honzová.

Opakovaně si jedličku v květináči kupuje například paní Kateřina. „Mám jedličku už asi čtvrtý rok, už jsme si na to zvykli a je to pro nás přijatelnější varianta, než kupovat řezaný stromek,“ říká.

Markéta Honzová připomíná, že jedle patří mezi původní českou dřevinu. „Dříve tvořila zhruba 20 procent přirozených lesů, v současné době je to však méně než jedno procento,“ upozorňuje.

Za 15 let se díky vánočním jedličkám v květináči podařilo vysadit několik hektarů lesa.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme